Három új szakterülettel bővül a Semmelweis Egyetem profilja

A Semmelweis Egyetem három új területtel bővíti kutató-gyógyító tevékenységét ( a kép illusztráció)
Fotó: Semmelweis Egyetem
Vágólapra másolva!
A rehabilitációval, az idegsebészettel és a neurointervencióval bővül március 1-től a Semmelweis Egyetem (SE) betegellátási, kutatási és képzési profilja - közölte az intézmény csütörtökön az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

Új lehetőségek nyílnak a stroke hatékonyabb kezeléséhez


Azt írták, az egyetem jelenleg részleges kapacitással rendelkezik a rehabilitáció és az idegsebészet terén, utóbbi eddig csak az SE gyermekgyógyászati klinikáján volt időszakosan elérhető. A rehabilitációs szakterület bővülésének első lépése az egykori Rókus Kórház integrációjával valósult meg, majd a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet Merényi Gusztáv telephelyének november 1-jei integrálásával folytatódott. A stroke korszerű terápiájához elengedhetetlen neurointervenciós beavatkozások eddig az egyetemen nem voltak elérhetőek.

A Semmelweis Egyetem rektori épülettömbje
Fotó: Attila Kovács / Wikimedia Commons


Az Országos Mozgásszervi Intézetben (OMINT) zajló rehabilitáció csatlakozásával a Semmelweis Egyetemhez a sebészeti jellegű tervezett ortopédiai és akut traumatológiai beavatkozások mellett a mozgásszervi betegellátás teljes spektruma elérhetővé válik egy intézményen belül, ami előrelépést eredményez a betegellátásban – írták. 


Nem érinti az eddigi rendelési időket a változás


Hozzátették: az Amerikai úti Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet (OMIII) ideggyógyászati, neurointervenciós és idegsebészeti ellátásának integrálásával pedig az egyetem betegellátási profiljában a felnőtt idegsebészeti és az intervenciós stroke ellátás is megjelenhet.
A Semmelweis Egyetem álláspontja szerint multidiszciplináris környezetben, az oktatás-kutatás-betegellátás hármas funkciójának részeként ezek a szakterületek hatékonyabban működhetnek. 

A tevékenységbővítés tovább növeli a gyógyító-kutató és oktatási munka hatékonyságát ( a kép illusztráció)
Fotó: Polyák Attila / Origo

Vezető orvos-egészségügyi felsőoktatási intézményként az egyetemnek különösen fontos, hogy a képzési struktúrában minden szakterület megjelenjen - olvasható a közleményben.
Megjegyezték: a betegutakat és a rendelési időket nem érinti a változás.