Hatalmas, nyolc méter hosszú, kétszáz kilogrammos fenevadat találtak

északi zöld anakonda
Az újonnan felfedezett északi zöld anakonda, azEunectes akayima
Vágólapra másolva!
Új amazóniai faj lett a világ legnagyobb kígyója. Talán a kolosszális kígyóra emlékeztethet minket az 1997-es kultikus klasszikusból, az Anakonda című filmből. Sokan megijedtek tőle, néhányan kinevették, de legalább tudtuk, hogy a valóságban ilyen fenevad nem létezhet. Vagy mégis?
Vágólapra másolva!

Egy új óriási anakonda

Az amazóniai esőerdő smaragdzöld csodája most egy félelmetes és gigantikus felfedezést hozott: egy nyolc méter hosszú, kétszáz kilogrammos északi zöld anakondát, amelyet eddig nem ismert a tudomány. Ez a szörnyeteg a valaha felfedezett legnagyobb kígyó. 

Nemcsak nagyobb, hanem genetikailag is nagyon különbözik déli rokonától, ami kérdéseket vet fel a biológiai sokféleséggel és az Amazonas törékeny ökoszisztémájával kapcsolatban.

A csúszómászó óriásra Freek Vonk holland biológus, az Amszterdami Egyetem professzora bukkant egy dokumentumfilm forgatása során. A hatalmas anakonda a sekély vizekben lesett a zsákmányra, amikor Vonk és a kamerás stáb az ecuadori Amazonas meg nem határozott vizében találkozott vele búvárkodás közben. A férfi később az Instagramon osztott meg egy videó részletet a nem mindennapi találkozásról.

északi zöld anakonda
Az újonnan felfedezett északi zöld anakonda, az Eunectes akayima
Fotó: Bryan Fry

Ezeknek a csodálatos teremtményeknek a mérete hihetetlen: az egyik nőstény anakonda, amellyel találkoztunk, elképesztő 6,3 méter hosszú volt 

– mondta Bryan Fry, a Queenslandi Egyetem kutatója a ZME Science online tudományos portálnak. – A waorani emberek anekdotikus beszámolói szerint a környéken más anakondák is élnek, amelyek több mint 7,5 méter hosszúak és ötszáz kilogramm körüli súlyúak.

A szakemberek szerint képzeljünk el egy kígyót, amely hosszabb, mint egy iskolabusz, és annyit nyom, mint egy zongora. Ez az a méretarány, amiről beszélünk.

 

Nagy, de sebezhető az új faj

A genetikai elemzés kimutatta, hogy ez nem csupán egy nagy zöld anakonda: egy teljesen új faj, amely eléggé különbözik ahhoz, hogy saját elnevezést kapjon: Eunectes akayima, ami a helyi őslakosok nyelvén „nagy kígyót” jelent.

Genetikailag a különbségek igazán jelentősek; gondoljunk csak az emberre és a csimpánzra: csak kettő százalékban különbözünk egymástól. De ezek az anakondák? A különbség 5,5 százalék!

 – magyarázta Fry.

anakondák
(a) A bolíviai Beniben fogott E. deschauenseei (B54). (b,c) Beniben fogott anakondák, amelyek az E. deschauenseei jegyeit viselték, de a filogenetikai elemzés során E. beniensis-ként kerültek elő (B52 és B58). (d) A filogenetikai elemzés során E. beniensis-ként azonosított E. beniensis
Fotó: Paola de La Quintana

Ez az újonnan felfedezett faj, az északi zöld anakonda, elképesztő 10 millió évvel ezelőtt vált el déli rokonától, a zöld anakondától. A MDPI Diversity tudományos szaklapban publikált tanulmány vezető szerzője, Jesus Rivas már több mint 15 éve gyanította a faj sokszínűségét. Ahogy fogalmazott,

 jelentős genetikai különbséget vettek észre a venezuelai mintákban a peruiakhoz képest, ami elindította az egész kontinensre kiterjedő együttműködést, hogy összerakják a képzeletbeli kirakós játék darabjait.

Ahogy arra a szakemberek emlékeztettek, az anakondák túlnyomórészt vízi állatok, amelyek változatos zsákmányokat ejtenek el: vízidisznókat, kajmánokat és néha szarvasokat is. Ezek az óriások csonttörő szorítással győzik le áldozatukat, mielőtt egészben lenyelnék őket.

Az új felfedezés azonban komor felhanggal is jár: ez a hatalmas ökoszisztéma (amely a világ édesvizének 20 százalékát rejti és 16 ezer ismert fafajjal büszkélkedhet) komoly veszélybe került az erdőirtás, az olajfúrások és a fenntarthatatlan gyakorlatok miatt. 

A klímaváltozás is megváltoztatja az Amazonas ökoszisztémáját, veszélyeztetve ezzel ezt az újonnan felfedezett csodát. A tudósok szerint ma már az ikonikus óriásoknak a túlélése a tét.