Újabb cápatámadás történt Nyugat-Ausztráliában

Tigriscápa, Bahamák
A tigriscápa (Galeocerdo cuvier) a legnagyobb kékcápa-féle
Vágólapra másolva!
Tigriscápa támadt meg egy 40 év körüli nőt a nyugat-ausztráliai Jurien-öböl melletti kis szigeten. Ez idén már a második cápatámadás, ami a nyugat-ausztráliai partvidéken történt.
Vágólapra másolva!

Alig derékig érő vízben érte a támadás az ádozatot


A nőt egy kétméteres tigriscápa harapta meg, miközben derékig érő vízben állt a Sandland-szigetnél, Jurien Bay városától északra – közölte az állam Elsődleges Ipari és Regionális Fejlesztési Minisztériuma. A mentők február 26-án, hétfőn, helyi idő szerint 11:45-kor kaptak hívást, és a riasztásra két rohamkocsit küldtek a Jurien-öböl kikötőjébe, mintegy 220 km-re északra Perthtől – mondta a nyugat-ausztráliai Szent János Kórház (St. John Ambulance Western Australia) szóvivője a The Guardian Australia napilapnak. A szóvivő hozzátette, hogy az elsődleges diagnózis alapján az áldozat súlyos, életveszélyes állapotban volt amikor elsősegélyben részesítették. 

A tigriscápa a trópus-szubtrópusi öv tengerpartjain midenhol eőfordulhat a partközeli vizekben
Fotó: Shark Magazine

A mintegy két hektárnyi területű Sandland-sziget alig 300 méterre fekszik a szárazföldtől. A helyi hatóságok a hétfői cápatámadás után átmenetileg lezárták a környék strandjait. A súlyos támadás körülményeit szakértők bevonásával vizsgálják. A nyugat-ausztráliai Elsődleges Ipari és Regionális Fejlesztési Minisztérium arra szólította fel a környékbelieket, hogy fokozott körültekintéssel járjanak el a Jurien-öböl térségében. Idén ez már a második cápatámadás, ami a térségégben történt.


A tigriscápát tartják potenciálisan a második legveszélyesebb cápafajnak


A negyvenes nőre rátámadó tigriscápa (Galeocerdo cuvier) a mérete alapján fiatal példány lehetett. A tigriscápa a kékcápa-félék családjának (Carcharhinidae) a legméretesebb faja; a kifejlett példányok átlagos testhossza 3,25 és 4,25 méter közötti, de a legnagyobb hímek teljes testhossza (TTL) elérheti a négy, a nagyobb nőstényeké pedig az öt métert is. A tigriscápa kozmopolita tengeri ragadozó, amely világszerte előfordul a trópusi és szubtrópusi tengerek parti övében.

A tigriscápa opportunista ragadozó, amely az egyik legszélesebb zsákmánypaletával rendelkezik
Fotó: Elter Tamás

 Nem számít ritkának a Vörös-tengerben és a Perzsa-öbölben sem. 

Méretét tekintve a tigriscápa a recens cápafajok között a negyedik legnagyobb porcoshal-féle. Az egyik legfalánkabb és legszélesebb zsákmánypalettával rendelkező cápafaj, amelynek prédaállatai között a tarisznyaráktól kezdve a tengeri madarakon és kisebb-nagyobb csontos halakon, illetve más cápákon kívül egészen a tengeri hüllőkig és emlősökig bezárólag szinte minden megtalálható. A tigriscápa nem veti meg a dögevést sem. A cápatámadási statisztikák szerint a nagy fehér cápa (Carcharodon carcharias) után a tigriscápa áll az ember elleni úgynevezett nem provokált támadások rangsorában a második helyen. 

A nagy fehér cápa (Carcharodon carcharias) áll az ember elleni nem provokált támadások rangsorának élén
Fotó: Elter Tamás

A tigriscápa fogszerkezete rendkívül hatékony, amivel pillanatok alatt képes kettéharapni a tengeri teknősök kemény páncélját is. Ennek tudható be, hogy a tigriscápa harapása gyakran okoz végtagveszteséggel együtt járó úgynevezett amputációs sérülést, ami jelentősen leronthatja a megtámadott áldozat túlélési esélyét.