Döbbenetes: elveszett emberi civilizációt találtak Amerikában

Fotó a Michigan-tóról
Vágólapra másolva!
Rendkívül ősi, a legendás Stonehenge-re emlékeztető építményt találtak az amerikai Michigan-tó mélyén.
Vágólapra másolva!

A festői szépségű Grand Traverse-öböl vizei egykor nyüzsögtek a kereskedelmi hajóktól, a térség fontos kereskedelmi útvonalnak számított. Emiatt a mélyben számos roncs találhat, a környék kedvelt célpontja a régészeknek és kincsvadászoknak.

Mark Holley, az Északnyugat-Michigani Egyetem munkatársa és kollégái szintén hajóroncsok után kutattak, amikor 12 méter mélyen egy masztodont ábrázoló faragványra bukkantak. Kiderült, hogy az alkotás egy nagyobb, kiterjedtebb, 1,6 kilométer hosszú építmény része.

Fotó a Michigan-tóról Forrás: Origo

A kövekből kialakított épületkomplexum a becslések alapján 9000 éves lehet.

Ez azt jelenti, hogy csaknem 4000 évvel idősebb a Stonehenge-nél.

Ekkor a Grand Traverse-öblöt még nem borította víz, a környék szárazföldnek számított.

A felfedezést már többször felkapta a média, ugyanakkor Holley szerint sok téves információ kering a rejtélyes helyről. A hírek ellenére az építményhez nem tartozik henge, kövei kicsik, és nem megalitikus szerkezetű, mint a Stonehenge.

A professzor által felfedezett szikla Forrás: Dr. Holley

Már találtak korábban egy hasonló ősi építményt a közelben

Nem a Michigan-tó az egyetlen az Észak-Amerikában található Nagy-tavak közül, amelynek mélyén ősi, elveszett civilizáció nyomaira bukkannak. Legutóbb a Huron-tóban találtak egy olyan struktúrát, amely kétszer idősebb a Stonehenge-nél, és az egyiptomi Nagy Piramisoknál.

Az épület egyfajta zsákutcába vezető folyosó volt, és vélhetően azt a célt szolgálta, hogy csapdába ejtsék vele az űzött vadakat.

Nem kizárható, hogy a Grand Traverse-öbölben található lelőhely hasonló vadászati funkciót töltött be.