Ezért egyre népszerűbb a turizmus-vendéglátás szak - videó

wellness, spa, luxus
Vágólapra másolva!
Mivel foglalkozik a gyakorlatban egy végzett turizmus-vendéglátás szakos hallgató a gyakorlatban? Mekkora a várható bruttó átlagbére? És mi a különbség két egyetem azonos képzése között? Mutatjuk a válaszokat!
Vágólapra másolva!

Hallgatókat kérdeztünk a 2024-es Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon arról, mire számíthat a gyakorlatban, aki turizmus-vendéglátás szakra jelentkezik. Ugyanis az elmúlt évek első helyes jelentkezési statisztikái alapján a gazdálkodási és menedzsment szak egyike a legnépszerűbb képzéseknek. Az összes jelentkező ezen a szakon a korábbi években:

  • 2021-ben az összes jelentkező 3 391 fő
  • 2022-ben az összes jelentkező 3 096 fő
  • 2023-ban az összes jelentkező 4 287 fő

A 15 legnépszerűbb alapszak (zárójelben a jelentkezők száma):

1. gazdálkodási és menedzsment
2. kereskedelem és marketing
3. pszichológia
4. ápolás és betegellátás
5. mérnökinformatikus
6. jogász
7. pénzügy és számvitel
8. kommunikáció- és médiatudomány
9. nemzetközi gazdálkodás
10. programtervező informatikus
11. gépészmérnök
12. óvodapedagógus
13. gazdaságinformatikus
14. gyógypedagógus
15. turizmus-vendéglátás

Mit ad a képzés a végzett hallgatóknak?

A képzés azoknak ajánlott, akik érdeklődnek a rendezvényszervezés, a vendéglátás és gasztronómia, valamint a szállodaipar iránt. Továbbá nyitottak a különböző kultúrák megismerésére, idegen nyelvek elsajátítására és nemzetközi kapcsolatok kiépítésére, illetve előnyben részesítik a gyakorlatorientált, projektalapú oktatást. Előny, ha valaki extrovertált, kommunikatív személyiséggel rendelkezel, akár egy igazi csapatjátékos és alkalmas a különböző csoportmunkákra.

A képzés célja idegen nyelveket beszélő, szakmailag felkészült szakemberek kibocsátása, akik ismerik a turizmus és vendéglátás területén működő vállalkozások gazdálkodási és szervezési sajátosságait.

Gyakorlati tudásuk birtokában tudják, képesek értékelni, elemezni a szükséges változásokat és optimális döntéseket hozni. Továbbá olyan ismereteket is szereznek, amelyekkel átlátják és irányítani tudják a térségi turizmus menedzsment intézményeit. A végzett hallgatók a megszerzett ismeretek birtokában képesek turisztikai vállalkozások és non-profit szervezetek alapítására és menedzselésére is.

Mekkora kezdőbérre számíthat, aki a szakon végez?

A szakon a 2020/21-es tanévben abszolutóriumot szerzettek bruttó átlagjövedelme 402 383.- Forint volt, a Diplomás Pályakövetési Rendszer (DPR) 2023-mas kutatása alapján.
Körükben at átlagos elhelyezkedési idő 1,83 hónap volt.

Diplomás Pályakövetési Rendszer (DPR) Turizmus-vendéglátás szak Forrás: felvi.hu