A Parkinson-kór tüneteinek visszafordításában segíthet egy kis aranypor

Arany nanorészecskék
Az arany nanorészecskékből álló oldat segíthet az olyan betegségek, mint a Parkinson-kór és a szklerózis multiplex, agyában kialakuló energiaegyensúlyhiány kezelésében
Vágólapra másolva!
A tudósok azt vizsgálják, hogy egy arany nanorészecskékkel megszórt, szájon át szedhető gyógyszer egy napon kezelheti-e az olyan neurodegeneratív betegségeket, mint a Parkinson-kór és a szklerózis multiplex. A CNM-Au8 nevű kísérleti gyógyszer a II. fázisú klinikai vizsgálatok során sikeresnek bizonyult az agy metabolizmusának felgyorsításában, ami a Parkinson-kórral felveheti a harcot.
Vágólapra másolva!

Felveszik a harcot a Parkinson-kór ellen

A napi gyógyszer biztonságosságának és hatékonyságának kutatása még folyamatban van, de a kezdeti eredmények bizakodásra adnak okot. Az új „csodaszer” szuszpendált arany nanorészecskéket tartalmaz, amelyek a jelek szerint képesek átjutni a vér-agy gáton, és javítják az idegsejtek energiaellátását, megakadályozva azok hanyatlását.

Óvatosan optimisták vagyunk, hogy ezzel a stratégiával képesek leszünk megelőzni vagy akár vissza is tudunk fordítani néhány neurológiai fogyatékosságot 

– mondta Peter Sguigna, a Texasi Délnyugati Egyetem neurológusa a ScienceAlert online tudományos portálnak.

Arany nanorészecskék
Az arany nanorészecskékből álló oldat segíthet az olyan betegségek, mint a Parkinson-kór és a szklerózis multiplex, agyában kialakuló energiaegyensúlyhiány kezelésében
Fotó: Kateryna Kon/Shutterstock.com

A Parkinson-kór és a szklerózis multiplex (SM) olyan neurológiai betegségek, amelyekben a lassú agyi anyagcsere jeleit mutatják. Ez vélhetően „éhezteti” az idegsejteket a szükséges energiától, így a sejteket károsító káros méreganyagok és instabil molekulák, az úgynevezett szabad gyökök felhalmozódását eredményezi, amelyek károsíthatják a sejteket.

 A kísérleti gyógyszert, a CNM-Au8-at úgy tervezték, hogy az agy egyfajta energiastabilizátoraként működjön.

Az anyagválasztás talán szükségtelenül hivalkodónak hangzik, de az arany nanorészecskékből álló kristályok nagyon különböznek attól a sárgás fémtől, amelyet gyűrűkké és nyakláncokká alakítanánk. Az apró, borvörös „pöttyöket” olcsón lehet szintetizálni és úgy hangolni, hogy vagy gyorsan bejussanak a sejtekbe, vagy a vér-agy gáton átjutva gyógyszert juttassanak a szervezetbe, így ideálisak lehetnek gyógyszerként való felhasználásra.

 

Kritikus fontosságú lehet

A Journal of Nanobiotechnology folyóiratban publikált tanulmány szerint az ilyen gyógyszereken elvégezhető módosítások látszólag korlátlanok, és a neurodegeneratív betegségek kezelésében rejlő potenciáljuk izgalmas, bár a jelenlegi vizsgálatok még többnyire állatokra korlátozódnak.

A CNM-Au8 az elsők között van, amelyek eljutnak a humán klinikai vizsgálatokig 

– mutattak rá a tudósok. – A gyógyszert kifejezetten úgy terveztük, hogy az agyat egy olyan koenzimmel lássa el, amely az energiaanyagcsere és a sejtek adenozin-trifoszfát (ATP) nevű „üzemanyagának” előállítása szempontjából kritikus fontosságú.

Arany nanokristályok
Arany nanokristályok a Parkinson-kór ellen
Fotó: Clene Nanomedicine

Hozzátette: ez a koenzim két formában létezhet: oxidált (NAD+) és redukált (NADH) formában; ezeknek az aránya az agyban alapvető fontosságú az anyagcsere-egyensúly fenntartásához.

A szakemberek szerint a javulás elméletileg elégséges ahhoz, hogy ne csak megállítsa, hanem visszafordítsa a neurodegeneratív betegségek hanyatlását. 

A II. fázisú klinikai vizsgálatokban kimutatott potenciális előnyök miatt a csapat már a III. fázisra készül.