Megfejtették a bálnák kísérteties énekének titkát

Vízből kivetődő hosszúszárnyú bálna
Fotó: Whit Welles
Vágólapra másolva!
Egy tudóscsoport megfejtette a bálnák énekének titkát. A Nature folyóiratban publikált tanulmányban bemutatják, hogy az óceánok legnagyobb bálnái hogyan képesek a kísértetiesnek hangzó, összetett hangok kiadására - számolt be róla csütörtökön a BBC News.
Vágólapra másolva!

A rendkívül furcsa formájú hangszálak igen nagy teljesítményű rezgés előállítására képesek


A púpos, vagy hosszúszárnyú bálnák (Megaptera novaeangliae) és más sziláscetek (Mysticeti) különleges gégét fejlesztettek ki, amely lehetővé teszi számukra, hogy a víz alatt énekeljenek. 

A hangok abszolút létfontosságúak a túlélésükhöz, mivel azok segítségével találják meg egymást az óceánban párzáskor"

 - mondta el a kutatást vezető Coen Elemans professzor, a Dél-dániai Egyetem tudósa a BBC Newsnak. A sziláscetek 14 fajból álló csoportot alkotnak, amelyek a sziláik (lemezeik) segítségével szűrik ki a planktonszerű apró élőlényeket a vízből a táplálkozáshoz.

Hosszúszárnyú bálnák a felszín alatt
Fotó: Dr. Louis M. Herman. - NOAA Photo Library / Wikimedia Commons


Mindeddig nem volt világos, hogy hogyan adtak ki kísértetiesen hangzó, összetett dallamokat. Elemans professzor kollégáival három partra vetődött bálna teteméből távolította el a gégét, és ezek segítségével végeztek kísérleteket úgy, hogy levegőt fújtak át rajtuk.
Az emberi hangok a gégében lévő hangszalagok megrezegtetésével keletkeznek. A bálnáknak azonban U-alakú a hangszáluk és gégéjükben egy zsírpárna is található, ezek között préselik át a levegőt a hangképzéshez.


Az egyre nagyobb óceáni zajszennyezés komoly veszélyt jelent a bálnákra


A tanulmány arra is felhívta a figyelmet, hogy az óceánban a hajózás által keltett zaj megzavarja a bálnákat. Ugyanis a bálnák énekének frekvenciája és a hajók által keltett zaj átfedésben van egymással - magyarázták a kutatók. A tanulmány szerzői szerint az óceáni zajok megakadályozhatják a bálnákat abban, hogy nagy távolságokra üzenjenek egymásnak. Ez a megállapítás létfontosságú lehet a púpos bálnák, kék bálnák és más veszélyeztetett tengeri óriások védelme szempontjából.

A hosszúszárnyú bálna által kibocsátott hangok spektrogramja
Fotó: Spyrogumas  / Wikimedia Commons


Kate Stafford, az Oregoni Állami Egyetem bálnák kommunikációját kutató szakértője "úttörőnek" nevezte a tanulmányt. A tudós kiemelte: a bálnák különlegességét jelzi, hogy ilyen összetett hangzás kiadására képesek. A kutatás a bálnák evolúciójába is bepillantást enged azzal kapcsolatban, hogy őseik hogyan tértek vissza a szárazföldről az óceánokba, és milyen alkalmazkodásra volt szükségük ahhoz, hogy a víz alatt is kommunikálni tudjanak egymással.