Túlélte a hosszú holdi éjszakát a japán SLIM holdraszálló egység

A Japán Űrkutatási Hivatal holdszondája, a SLIM a Hold felszínén (művészi illusztráció
Fotó: AXA
Vágólapra másolva!
Túlélte a hosszú holdi éjszakát a japán SLIM holdraszálló egység és újból kapcsolatba lépett a Földdel - jelentette be hétfőn a japán űrkutatási hivatal (JAXA).
Vágólapra másolva!

Túlélte az energiaellátási problémákat 


A Smart Lander for Investigating Moon (SLIM) januárban 20-án landolt a Hold felszínén, s ezzel Japán lett az ötödik ország, amely szondát juttatott a Föld kísérőbolygójára. Az űreszköz a Hold egyenlítőjétől délre szállt le, és kivételes - 55 méteres - pontossággal érte el a kijelölt célt. Leszállása után azonban energiaellátási problémák miatt egy időre ki kellett kapcsolni, ugyanis érkezésekor felborult, és rossz szögben álltak az energiát biztosító napelemei. 

A telihold asztrofotója. Japán az ötödik nemzet, amely eszközt juttatott a Hold felsznére
Fotó:  Gregory H. Revera / Wikimedia Commons

Bő egy héttel később, január 28-án azonban a napfény elérte az űreszközt, és megoldódott az energiaellátása. A JAXA hétfőn meglepetését fejezte ki, hogy a SLIM a várakozásokat felülmúlva most túlélt egy hosszú holdi éjszakát is, és megint működik, holott eredetileg nem erre tervezték.

 

Ismét aktivizálta magát a kéthetes dermesztően hideg holdi éjszaka után 

 

Egy holdi nap 14 földi nappal egyenlő, az éjszakák ugyanilyen hosszúak. Az ember nélküli japán űreszköz 2,4 méter hosszú, 1,7 méter széles és 2,7 méter magas. Tömege 200 kilogramm. A SLIM-et 2023. szeptember 7-én indították el a délnyugat-japáni Tanegasima űrrepülőtérről, és december 25-én állt Hold körüli pályára. 

A SLIM január huszadikán érte el a Holdat (műávészi illusztráció)
Fotó: AXA

A SLIM legfontosabb feladata az volt, hogy a pontos - 100 méteren belüli - landolást sikeresen teljesítse, emellett további célként azt tűzték ki számára, hogy kőzetelemzést végezzen a 300 méteresnél kisebb átmérőjű Shioli-kráterben, ahol leszállt.
Az amerikai székhelyű Intuitive Machines magánvállalat a múlt héten szintén a Holdon landolt az Odysseus elnevezésű holdjárójával.