Alig két perc alatt apró cafatokra tépték a hatalmas fehér cápát

cápa
Fotó: Christiaan Stopforth, Drone Fanatics SA
Vágólapra másolva!
Először vették filmre, ahogy egy kardszárnyú delfin (vagy más néven orka) széttép egy nagy fehér cápát. A támadás alig két perc alatt lezajlott, a végén pedig a termetes cápából jóformán nem maradt semmi.
Vágólapra másolva!

A felvétel azt is bizonyítja, hogy az orkák nem mindig vadásznak csapatban, egy-egy példány olykor önállósítja magát, és indul magányos zsákmányszerző útra.

A videón a cápa kétségbeesetten próbál menekülni, miközben a kardszárnyú delfin szorosan követi, majd eltűnik a vízfelszín alatt. Röviddel ezután az orka újból felbukkan, szájában pedig ott van a cápa kitépett mája.

Az eset még 2023 júniusában történt, a dél-afrikai Seal-szigettől délre, ahol eleinte két orkát láttak a turistahajón utazó kutatók. Ez a két egyed már korábban is gyilkolt cápákat. Mivel ragadozóból prédák lettek, a cápák idővel kezdték elkerülni azokat a területeket, ahol a két orka gyakrabban megfordul. A most áldozattá váló cápa azonban óvatlan volt, és ezért az életével fizetett.

Miután megközelítették az orkákat, a kutatók a vízfelszínen lebegő, olajos anyagot vettek észre, majd hamarosan megcsapta orrukat a cápamáj jellegzetes szaga is. A szakértők azt feltételezték, hogy ezt a cápát már a hajó érkezése előtt elejtették a kardszárnyú delfinek.

Közel egy órával később a hajó egy 2,5 méteres fiatal fehér cápát látott a felszínen, amelyet az egyik kardszárnyú delfin üldözőbe vett. Az orka a cápát a mellúszóinál ragadta meg, majd addig tolta, rázta, tépkedte a csapdába esett állatot, amíg szét nem nyílt a teste. Ezután a kardszárnyú delfin már minden probléma nélkül hozzá tudott férni az értékes májhoz.

orka
Először voltak tanúi annak, hogy egy magányos kardszárnyú delfin fehér cápára vadászik
Fotó: Christiaan Stopforth, Drone Fanatics SA

Az orkák azért szeretik a cápamájat, mert tápanyagokban gazdag, többek között rengeteg lipid található benne.

A megfigyelésnek - amelyet az  African Journal of Marine Science című szaklapban publikáltak - természetvédelmi jelentősége is van; a cápapopulációk évtizedek óta drámaian zsugorodnak az emberi hatások miatt, a kardszárnyú delfinek támadásai pedig tovább tizedelik a már így is alaposan megcsappant állományt.