Igazi dráma, ahogy az elefántok rituálisan eltemetik társaikat

Ázsiai elefánt
Ázsiai elefántok
Vágólapra másolva!
Az ázsiai elefántok hangosan gyászolják és eltemetik elpusztult borjaikat. Ez derül ki indiai tudósok tanulmányából, amely az emberi temetési szertartásokra emlékeztető állati viselkedést részletezi.
Vágólapra másolva!

Az elefántok hangosan üvöltöttek

A Journal of Threatened Taxa című folyóiratban publikált tanulmányban a kutatók öt olyan elefántborjú temetést azonosítottak, amelyet az óriási emlősök 2022 és 2023 között végeztek az észak-indiai Bengál régióban. A szakemberek minden esetben azt találták, hogy egy csorda a törzsénél és a lábainál fogva vitte az elhunyt borjút, mielőtt felfelé néző lábakkal a földbe temette volna.

Elefánttemetés
Eltemetett elefántborjú teteme
Fotó: West Bengal Forest Department

Opportunista megfigyelések, digitális fényképek, terepi feljegyzések és boncolási jegyzőkönyvek alapján arra jutottunk, hogy a tetemeket rendellenesen fekvő helyzetben temették el, függetlenül a borjú halálának okaitól 

– áll a tanulmányban, amelyben egy eltemetett elefántborjú tragikus fotóját is bemutatták.

A szerzők a ScienceAlert online tudományos portálnak elmondták: az egyik esetben a csorda hangosan üvöltött és trombitált az eltemetett borjú körül.

A tanulmány szerint csak a borjakat viszik eltemetni, mivel a nehezebb felnőtt elefántokat képtelen a csorda elszállítani. A szerzők, Parveen Kaswan és Akashdeep Roy elmondták, hogy kutatásuk során „nem találták közvetlen emberi beavatkozás nyomait” az öt borjú pusztulásának egyikében sem.

 

Meglátogatták a tetemeket

A temetkezési helyek körül és a borjak testét borító talajon tizenöt-húsz elefánt egyértelmű lábnyomait figyelték meg, amelyek mindegyike több szervi elégtelenség következtében pusztult el, három hónap és egy év közötti életkorban. Az állatok a teaültetvények öntözőcsatornáiban temették el a borjakat, több száz méterre a legközelebbi emberi településektől.

Az elefántok szociális és együttműködő viselkedésükről ismertek, de a borjak eltemetését korábban csak röviden tanulmányozták az afrikai elefántoknál, amelyek kisebb ázsiai unokatestvéreik körében még felfedezetlenek maradtak

 – áll a tanulmányban.

Ázsiai elefánt
Ázsiai elefántok
Fotó: Schutters

A vadon élő elefántok Afrikában és Ázsiában egyaránt meglátogatják a tetemeket a bomlás különböző szakaszaiban, de ez a kutatás a vizsgált csordáktól eltérő viselkedést mutatott ki. 

A csorda mind az öt vizsgált esetben „elmenekült a helyszínről az eltemetést követő negyven percen belül”, és később elkerülték, hogy visszatérjenek a területre, ehelyett különböző párhuzamos vándorlási útvonalakat választottak.

Az ázsiai elefántokat a Nemzetközi Természetvédelmi Unió veszélyeztetettnek ismeri el. Becslések szerint 26 ezer egyed él vadon, főként Indiában, de Délkelet-Ázsiában is, és fogságon kívül átlagosan 60-70 évig élnek.