Elhalasztották a Nemzetközi Űrállomásra induló új személyzet startját

A Nemzetközi Űrállomás az Endeavour űrsiklóról 2011 májusában
A Nemzetközi Űrállomás az Endeavour űrsiklóról 2011 májusában
Vágólapra másolva!
Időjárási problémák miatt szombaton elhalasztották a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) induló új személyzet startját - közölte az amerikai űrügynökség, a NASA.
Vágólapra másolva!

A beszámoló szerint a felszállást, amelyet eredetileg szombat estére terveztek, egy nappal elhalasztották. Az új indítást vasárnap - hely idő szerint 22 óra 53 percre, (magyar idő szerint hétfő 4 óra 53 percre) tűzték ki.

A három amerikai űrhajósból és egy orosz kozmonautából álló Crew-8, az ISS-re az egyesült államokbeli Cape Canaveral-i űrközpontból száll fel.

A Crew Dragon kapszula fedélzetén a NASA űrhajósai, Michael Barratt, Matthew Dominick és Jeanette Epps, valamint Alekszandr Grebjonkin orosz űrhajós tartózkodik majd. Mindannyian hat hónapot töltenek a világűrben, ahol kutatásokat végeznek.

Eppsnek, Dominicknek és Grebjonkinnak ez lesz a harmadik űrutazása az ISS-re. Az űrállomáson jelenleg hétfős legénység tartózkodik.

Az ISS azon kevés területek egyike, ahol az Egyesült Államok és Oroszország még mindig együttműködik az ukrajnai háború miatti nemzetközi szankciók ellenére.