Kiderült a drámai szám: ennyi elhízott ember él ma a világon

Elhízás
Az elhízást a szívbetegség, a cukorbetegség és bizonyos rákos megbetegedések okozta halálozás nagyobb kockázata kíséri
Vágólapra másolva!
A Lancet orvosi folyóirat által közzétett tanulmány szerint világszerte több mint egymilliárd ember szenved elhízástól, és a számuk 1990 óta több mint négyszeresére nőtt. Az elhízás ma már egyfajta „járvány”, ami különösen a szegényebb országokat sújtja, és az arány a gyermekek és a serdülők körében gyorsabban nő, mint a felnőtteknél. Ez derült ki az Egészségügyi Világszervezet közreműködésével készült dokumentumból.
Vágólapra másolva!

Az elhízás ma már szinte népbetegség

A március 4-e az elhízás világnapja: az ez alkalomból közzétett tanulmány becslése szerint 1990-ben mintegy 226 millió elhízott felnőtt, serdülő és gyermek élt a világon. Ez a szám 2022-re már 1038 millióra emelkedett. Francesco Branca, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) táplálkozással kapcsolatos egészségügyi igazgatója szerint az egymilliárd főt meghaladó emelkedés „sokkal hamarabb bekövetkezett, mint ahogyan azt a tudósok várták”.

Bár az orvosok tudták, hogy az elhízások száma gyorsan növekszik, a szimbolikusnak tekinthető számot korábban 2030-ra prognosztizálták. 

 

Elhízás
Az elhízás népbetegség? A világon ma már több mint 1 milliárd elhízott ember él
Fotó: CardioMetabolic Diseases Research

A kutatók több mint 190 ország több mint 220 millió lakosának súlyát és magasságát elemezték a becslésekhez. Eszerint 2022-ben 504 millió felnőtt nő és 374 millió férfi volt elhízott. A Lancet orvosi folyóiratban publikált tanulmány alapján az elhízottak aránya a férfiak esetében csaknem megháromszorozódott (14 százalék), a nők esetében pedig több mint megduplázódott (18,5 százalék) 1990 óta. 2022-ben mintegy 159 millió gyermek és serdülő élt elhízással, szemben az 1990-es mintegy 31 millióval.

A krónikus és összetett betegséget a szívbetegség, a cukorbetegség és bizonyos rákos megbetegedések okozta halálozás nagyobb kockázata kíséri. A túlsúly növelte a halálozás kockázatát a koronavírus-járvány idején

 – mondta Francesco Branca a ScienceAlert online tudományos portálnak, aki szerint Polinézia és Mikronézia, a Karib-térség, a Közel-Kelet és Észak-Afrika országai jobban megszenvedték a növekedést. – Ezekben az országokban ma már magasabb az elhízás aránya, mint sok magas jövedelmű ipari országban, különösen Európában.

Hozzátette: a múltban hajlamosak voltunk úgy gondolni az elhízásra, mint a gazdagok problémájára, ma már az egész világ gondja.

 

A rossz étkezés segít az elhízásban

Az élelmiszerrendszerek „nagyon gyors átalakulása nem a jó irányba mutat”. Majid Ezzati, az Imperial College London munkatársa, a tanulmány vezető szerzője szerint vannak arra utaló jelek, hogy

 „az elhízás néhány dél-európai országban, például Franciaországban és Spanyolországban, különösen a nők esetében, kiegyenlítődik".

Elmondta azonban, hogy a legtöbb országban többen szenvednek elhízástól, mint ahányan alultápláltak, ami a tanulmány szerint 1990 óta csökkent. Míg az alultápláltság fő oka az, hogy nem esznek eleget, addig az elhízás elsődleges oka a helytelen táplálkozás.

Elhízás
Az elhízást a szívbetegség, a cukorbetegség és bizonyos rákos megbetegedések okozta halálozás nagyobb kockázata kíséri
Fotó: Stock Adobe

Ez az új tanulmány rávilágít az elhízás megelőzésének és kezelésének fontosságára a korai élettől a felnőttkorig, diétával, fizikai aktivitással és szükség szerint megfelelő ellátással

 – mondta Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója. – Az elhízás arányának csökkentésére vonatkozó globális célok eléréséhez a magánszektor együttműködésére van szükség, amelynek felelősséget kell vállalnia termékei egészségügyi hatásaiért.

A WHO támogatta a cukros italok megadóztatását, az egészségtelen élelmiszerek gyermekeknek történő forgalmazásának korlátozását és az egészséges élelmiszerek támogatásának növelését. 

Szakértők szerint a cukorbetegség elleni új kezelések is segíthetnek az elhízás elleni küzdelemben.

Branca úgy véli: „az új gyógyszerek fontos eszközt jelentenek, de nem biztosíthatják a probléma megoldását, mert az elhízás hosszú távú probléma, és emellett fontos megvizsgálni ezeknek a gyógyszereknek a hosszú távú hatását vagy mellékhatásait is”.