Nekivezették az űrhajót az aszteroidának, de ami utána jött, az a tudósokat is meglepte

NASA DART asteroid mission, illustration
Fotó: Science Photo Library via AFP
Vágólapra másolva!
Egy szimuláció szerint elkezdhetett „gyógyulni” annak az aszteroidának a felszíne, amelybe a NASA 2022 szeptemberében belevezetett egy űrhajót.
Vágólapra másolva!

Az amerikai űrügynökség DART űrszondája két évvel ezelőtt ütközött a Dimorphos nevű aszteroidával. A kozmikus karambolt szándékosan idézték elő, a kutatók arra voltak kíváncsiak, eltéríthető-e egy potenciálisan veszélyes aszteroida.

Az ütközés elég erős volt ahhoz, hogy a Dimorphos letérjen a pályájáról, és közben nagy mennyiségű por és kőzettörmelék keletkezett, ezt a NASA Hubble és James Webb űrteleszkópjai is igazolták a felvételeiken.

Bár az aszteroida sorsát folyamatosan nyomon követik, egy kutatócsoport szimuláció segítségével megvizsgálta, mi történhetett az ütközés után, és az esemény milyen hatással volt a kisbolygó alakjára.

A Nature Astronomy című csillagászati szakfolyóiratban megjelent publikáció szerint a becsapódó űrszonda jelentősen átformálta a Dimorphost, amely idővel képes lesz regenerálódni és az elveszett anyagot pótolni.

Az Európai Űrügynökség (ESA) a Hera-misszió keretében hamarosan egy újabb szondát küldhet a Dimorphoshoz, ám a szakértők becslése szerint az űreszköz becsapódási kráter helyett valami egészen mást fog találni a kisbolygó felszínén.

A Dimorphos a becsapódás előtt
Fotó: AFP

Így gyógyulhat meg a sérült kisbolygó

A svájci Berni Egyetem bolygókutatója, Sabina Raducan által vezetett tudóscsoport szimulálta a Dimorphos és a DART ütközését, illetve az esemény hatását az aszteroida alakjára.

Az eredmények alapján a becsapódás deformálta a kisbolygót, ám az elvesztett anyag könnyen pótlódhat;

a Dimorphos nem magányosan, hanem egy aszteroidapáros tagjaként sodródik az űrben. Társa a Didymos egy nagyobb méretű égitest és anyaggal látja el kisebb testvérét. Az elméletek szerint a Didymos kulcsszerepet játszott a Dimorphos kialakulásában és pótolni tudja a becsapódás során elvesztett anyagot, ami a sérült aszteroida „gyógyulását” eredményezheti.