Harminchatezer állat- és növényfajt ünnepelünk ma

Zombiszarvas
CWD-vel, más néven zombiszarvas-betegséggel küzdő szarvast találtak a Yellowstone Parkban (képünk illusztráció)
Vágólapra másolva!
Március 3-án van a vadvilág világnapja. 2013-óta az ENSZ közgyűlésének döntése alapján ezen a napon ünnepeljük a vadvilágot: a vadon élő növény-, és állatvilág sokszínűségét - hívta fel a figyelmet a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Vágólapra másolva!

Magyarország területének 22 százaléka áll hazai vagy európai uniós jogszabályi védelem alatt. Védett természeti értékként 782 növény- és 1193 állatfajt tartottak nyilván a legutóbbi, 2022-es adatok alapján, ebből 273 faj volt fokozottan védett.
 

Magyarországon 10 nemzeti park található, emellett 849 ezer hektáron 326 országos jelentőségű védett területtel, és 44 ezer hektár 1849 helyi jelentőségű védett területtel rendelkezik.

A legutóbbi, 2023 februári adatok szerint az ország több mint 128 ezer gímszarvasnak, 369 ezer őznek, 55 ezer vaddisznónak, és 474 ezer mezei nyúlnak adott otthont.

Zombiszarvas
Csodálatos a magyarországi vadvilág: 2023 februári adatok szerint az ország több mint 128 ezer gímszarvasnak, 369 ezer őznek, 55 ezer vaddisznónak, és 474 ezer mezei nyúlnak adott otthont (képünk illusztráció)
Fotó: Getty Images

Az ENSZ közgyűlése 2013-ban, a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezmény (CITES) aláírásának 40. évfordulója alkalmából nyilvánította március 3-át a vadvilág világnapjává (World Wildlife Day).

 A CITES mára több mint 36 ezer állat- és növényfaj, valamint azok részeinek, származékainak (például elefántcsont, korall, kaviár, hüllőbőrből készült táskák, faanyag) kereskedelmét szabályozza.


 A világnappal felhívják a figyelmet azokra az értékekre és javakra, amelyekkel az élővilág hozzájárul az emberiség megélhetéséhez, személyes jólétünkhöz, továbbá hogy ráirányítsák a figyelmet az élővilág sokszínűségére, a vadon élő állat- és növényfajok kihalásának és az élővilágot érintő illegális kereskedelemnek a veszélyeire.

(MTI)