A Nasa kiadta a figyelmeztetést

Vágólapra másolva!
Az ember életében csak egyszer láthat ilyet, nemsokára szabad szemmel is látható lesz egy a Földtől 3000 fényévre található csillagrendszer, és annak különleges eseménye.
Vágólapra másolva!

A NASA hivatalos oldala szerint a Nóva-kitörés körülbelül 80 évente fordul csak elő, vagyis ez egy életre szóló egyszeri megfigyelési lehetőség lesz a szerencsések számára. 

A T Coronae Borealis vagy másnéven a T CrB utoljára 1946-ban robbant fel, és a csillagászok szerint 2024 februárja és szeptembere között ismét fel fog robbanni.

Az általában +10-es magnitúdójú csillagrendszer, ami túlságosan halvány ahhoz, hogy szabad szemmel láthassuk, az esemény során +2-es magnitúdóra ugrik. Ez hasonló fényességű lesz, mint a Sarkcsillag. Miután fényessége tetőzik, szabad szemmel néhány napig, távcsővel pedig alig több mint egy hétig lesz látható, mielőtt ismét elsötétülne, valószínűleg ismételten 80 évre.

A Corona Borealis, vagyis az Északi Korona csillagkép egy kis, félköríves ívvel a Bootes és a Herkules közelében található. Itt fog a kitörés „új” fényes csillagként megjelenni.

Ez a visszatérő nóva csak egy a galaxisunkban található öt közül. Mint a szakértők magyarázatából kiderült az is minek köszönhető pontosan a jelenség felbukkanása. 

Mint írják, ez azért történik, mert a T CrB egy kettős rendszer, ami egy fehér törpéből és egy vörös óriásból áll. A csillagok elég közel vannak egymáshoz ahhoz, hogy amint a vörös óriás a növekvő hőmérséklettől és nyomástól instabillá válik, és elkezdi kilökni külső rétegeit, a fehér törpe összegyűjti ezt az anyagot a felszínén. 

A fehér törpe sekély, sűrű légköre végül eléggé felmelegszik ahhoz, hogy egy elszabadult termonukleáris reakciót idézzen elő, ami a Földről látható nóvát eredményezi -írja a Bors.