Hatalmas tengeri szörny vetődött partra Angliában

tenger
Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
Minden idők legnagyobb őslényének maradványait találhatták meg az angliai Somerset megyében található Blue Anchor település közelében.
Vágólapra másolva!

A gigantikus tengeri szörny nagyjából 200 millió éves lehet és az ichthyoszauruszok, vagy halgyíkok csoportjába tartozott - írja a Live Science tudományos portál. Ezek a lények a mezozoikumban (251,902 – 66 millió évvel ezelőtt) élték virágkorukat és gyakorlatilag csúcsragadozónak számítottak. A most megtalált és leírt faj ugyanakkor a triász időszak végén jelenhetett meg (251,9 – 201,4 millió éve).

A gigantikus tengeri szörny nagyjából 200 millió éves lehet és az ichthyoszauruszok, vagy halgyíkok csoportjába tartozott.
A gigantikus tengeri szörny nagyjából 200 millió éves lehet és az ichthyoszauruszok, vagy halgyíkok csoportjába tartozott.
Fotó: Sergey Krasovskiy

Bár a mezozoikum a dinoszauruszok koraként ismert, az ichthyoszauruszok nem voltak dinoszauruszok, hanem másik hüllőcsoportból fejlődtek ki. Evolúciós útjuk nagyban hasonlít a bálnákéhoz, amelyeknek az elődei még szárazföldi emlősök voltak. A bálnákhoz hasonlóan az ichthyoszauruszok is levegőt lélegeztek be, és elevenen szülték meg utódaikat.

Az újonnan felfedezett ichthyoszaurusz-faj példánya darabokban került elő 2020 és 2022 között az Egyesült Királyságban, a somerseti Blue Anchorban. A fosszília első darabját a tengerparton egy szikla tetején találták meg. A kutatók eredményeiket április 17-én tették közzé a PLOS One című folyóiratban.

Hatalmas teste volt

Összesen 12 darab csontmaradvány került elő, és mindegyik az állat állkapcsából származik. Az előkerült bizonyítékok alapján a kutatók becslése szerint 

a halgyík állkapcsa 2 méter hosszú volt, az állat teljes testhossza pedig elérte a 25 métert.

A halgyík állkapcsa 2 méter hosszú volt, az állat teljes testhossza pedig elérte a 25 métert. Fotó: Gabriel Ugueto

A kutatók a tengeri szörnyeteget Ichthyotitan severnensisnek, vagyis Severn óriás halgyíkjának nevezték el a Severn torkolatvidékről, ahol megtalálták. A kutatócsoport úgy véli, hogy nemcsak új fajra, hanem egy teljesen új ichthyoszaurusz-nemzetség egyik képviselőjére sikerült rátalálni. Napjainkban több mint 100 ichthyoszaurusz-fajt ismerünk.

A kutatók szerint az Ichthyotitan severnensis valószínűleg az utolsó óriás ichthyoszauruszok közé tartozott. Bár az ichthyoszauruszok egészen a kréta időszak végéig fennmaradtak, a hosszú nyakú plezioszauruszok fokozatosan háttérbe szorították őket.