Hatvan évig tartotta lázban a világot a Nessie-ről készült fotó

Múlt-kor cikk, Loch Ness Monster, Loch Ness-i szörny, MúltkorLochNess
a leleplezett, de máig legnépszerűbb fotó
Fotó: Getty Images/Keystone
Vágólapra másolva!
A Loch Ness-i szörnyről szóló legenda másfél évezreddel ezelőtt született. Skócia védelmezője, Szent Kolumba állítólag megmentett a Ness-tóból (a régi skót nyelvben nevezik „loch”-nak a tavat) egy embert, akit megtámadott egy hatalmas víziszörny. Több, mint ezer évig csupán néhányszor fedte fel magát a titokzatos lény, a 20. századtól kezdve azonban egyre többször látták. Vagy legalábbis látni vélték.
Vágólapra másolva!

Az első nagy médiaesemény a teremtménnyel kapcsolatban 1933-ban kapott szárnyra, miután egy fiatal pár levele megjelent az Iverness Courier-ban, amely szerint egy óriási, sárkányra emlékeztető lény keresztezte útjukat, és ment be a Ness-tóba.

A médiahír után több sem kellett az amatőr szörnyvadászoknak, a közeli Iverness városában hirtelen minden szálloda és fogadó megtelt. A Daily Mail is felbérelt egy híres vadászt, Marmaduke Wetherellt, aki ugyan a szörnyet nem látta, de a lábnyomáról gipszlenyomatot vett.

Vízilovak és sebészek

A probléma ezzel az volt, hogy több szuvenírtermék (például hamutálak) is vízilovak lábából készültet, és mint kiderült, a nyomokat egy ilyen tárggyal készítették. Azt, hogy Wetherell akarta megvezetni az embereket, vagy őt is átverték, homály fedi.

Ugyan a tudományos közélet elvetette a lehetőségét, hogy egy hatalmas bestia lakjon a tóban, sorra érkeztek a bejelentések olyan szemtanúktól, akik a saját területükön (orvos, közgazdász, jogász) komoly szaktekintélynek számítottak. 1934 január 5-én egy Arthur Grant nevű motoros hajnalban egy Abriachan nevű falucskába tartott, amikor találkozott a szörnnyel. A lényről még rajzot is készített.

Múlt-kor cikk, Loch Ness Monster, Loch Ness-i szörny, MúltkorLochNess
Arthur Grant és a szörny találkozása
Fotó: Wikipedia / Wikipedia

Az esetet végül annak az évnek a tavaszától kezdték igazán komolyan venni. Egy Robert Wilson nevű orvos négy fényképet is készített Nessie-ről (az 1940-es években kezdték így hívni), ebből azonban csak egy akadt, ami igazán jó minőségű volt.

Ezt április 19-én hozta le a Daily Mail és megdönthetetlen bizonyítéknak tűnt. Noha Wilson nem adta a nevét a képhez és a kép a „Surgeon’s photograph” (a sebész fényképe) címet kapta, mindenki úgy vélte, hogy egy neves orvos mégsem hazudna az embereknek.

A történet szerint Wilson éppen a tó partján nyaralt, amikor meglátott egy furcsa tárgyat a víz felszínén. Ekkor előkapta a fényképezőgépét és négy fotót készített, ebből kettőt sikerült jól exponálni. Ezek közül az egyik homályos lett, és ami az újságban is megjelent, az az ominózus fénykép látható ma is mindenhol Nessie-vel kapcsolatban.

Egy hamisítás háttere

A kép valódisága a kezdetektől heves viták tárgyát képezte, ám 1994-ben a Loch Ness-i szörny rajongóinak bánatára kiderült, hogy pusztán ügyes átverés volt. A történet egy ’70-es években készült interjúra nyúlik vissza, amiben Ian Wetherell, Marmaduke Wetherell fia azt állította, hogy a fénykép nem volt valódi.

Egy Alastair Boyd nevű angoltanár kezdte el felgöngyölíteni a szálakat, azonban Ian Wetherell már nem élt, amikor rájött az igazságra. A helyzet azonban még nem volt reménytelen, ugyanis az akkor több, mint 90 éves Christian Spurlingot, Marmaduke vejét még sikerült felkeresnie, aki bevallotta, hogy apósa bosszúból készítette a képet, amiért a vízilólábnyomos fiaskója után köznevetség tárgyává vált (Boyd egyébként csak Spurling halála után publikálta eredményeit).

Szörnyeteg tengeralattjáróból

Spurling elmondása szerint egy korabeli játéktengeralattjáró látható a képen, amire egy szörnyfejet erősítettek, ezért úgy tűnik, mintha a vízből előbukkanna egy fej és a hozzá tartozó nyak. Wilsont pedig azért kérték fel a kép beküldésére, hogy hihető legyen a történetük.

Múlt-kor cikk, Loch Ness Monster, Loch Ness-i szörny, MúltkorLochNess
a Loch Ness-i szörny rekonstrukciója a Nessie Múzeumban 
Fotó: Wikipedia/ StaraBlazkova

Napjainkban is a legtöbb tudós úgy véli, lehetetlen, hogy egy ilyen hatalmasnak mondott teremtmény felderítetlenül éljen a tóban, azonban Loch Ness víziszörnye máig rendíthetetlen népszerűségnek örvend, és azóta is akadnak szemtanúk, akik állítják: egy-egy pillanatra látták felbukkanni a lényt. 

További történelmi témájú cikkeket a Múlt-kor történelmi magazin weboldalán olvashatnak.