Ismét jelentkezett a világűr mélyéről a 47 éve úton lévő űrszonda

A Voyager-1 lassan fél évszázada halad az űrben és már a Naprendszer illetve a csillagközi tér határán jár
Fotó: NASA/JPL
Vágólapra másolva!
Több havi zavart kommunikáció után a NASA amerikai űrkutatási hivatal ismét kiértékelhető adatokat fog a Voyager-1 űrszondától, amely jelenleg a legtávolabb van a Földtől - ismertette szerdán az űrszondáért felelős Nasa Jet Propulsion Laboratory (JPL).
Vágólapra másolva!

Huszonkét órába telik, amíg megérkezik egy rádióüzenet a Voyager-1-től

 

"November óta első alkalommal küld a Voyager-1 kiértékelhető adatokat a fedélzeten lévő műszaki berendezések állapotáról és státuszáról" - közölte a JPL, hozzátéve, hogy dolgoznak azon is, hogy tudományos adatokat is küldjön az űreszköz. A Voayager-1 tavaly kommunikációja november közepétől nem működött megfelelően. 

Bár továbbra is volt egy rádiójel, de ez nem nyújtott használható adatokat. 

A szakemberek egy bonyolult eljárással el tudták érni azt, hogy egy meghibásodott mikrochip ellenére ismét adatokat fogadjanak az űrszondától.

Nem jutott még ennyire távol ember alkotta eszköz

 

A Voyager-1 már 24 milliárd kilométerre van a Földtől, és a rádiójeleknek több mint 22 órára van szükségük ahhoz, hogy elérjék bolygónkat. A Voyager-1 1977. szeptember 5-én indult útnak nem sokkal azt követően, hogy a Voyager-2-t 1977. augusztus 20-án elindították. A két űrszonda feladata a külső bolygók megfigyelése volt. Mindkét űreszköz elhagyta már a helioszférát.

Művészi ábra a csillagközi térbe kilépő Voyager-1 űrszondáról
Fotó: NASA/JPL-Caltech


Gyakorta voltak kommunikációs gondok, így például tavaly nyáron a NASA képes volt visszaállítani az ideiglenesen megszakadt kapcsolatot a Voyager-2-vel, miután az űrszonda véletlenül elirányította a Földtől antennáját.