Kiderült, mi történik a hatalmas fekete lyuk mögött, még a tudósok is megrémültek

fekete lyuk
Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
Tejútrendszerünk közepén egy óriási fekete lyuk helyezkedik el. Sokáig rejtély övezte az objektumhoz közeli csillagok sorsát, amelyek meglepően fiatalnak tűnnek, noha valójában igen ősiek. A kutatók most rájöhettek a jelenség okára, ami leginkább egy sci-fi-horrorra emlékeztet.
Vágólapra másolva!

Galaktikus kannibálok

Az amerikai Northwestern Egyetem kutatói rájöttek, hogy a Sagittarius A* nevű fekete lyuk közelében lévő csillagok azért tűnnek fiatalnak, 

mert gyakorlatilag kannibálok, és felfalják a szomszédaikat.

A fekete lyuk körüli csillagok kannibálokként viselkednek.
A fekete lyuk körüli csillagok kannibálokként viselkednek
Fotó: AFP

A csillagok ütköznek és egymással egybeolvadnak, emiatt pedig az idősebb csillagok rengeteg hidrogént gyűjtenek össze. A plusz hidrogén miatt az öreg csillagok fiatalabbnak látszanak valós koruknál - írja a LAD Bible

Nagy a forgalom a Tejút közepén

Sanaea C. Rose, a Northwestern Egyetem munkatársa és kollégái 1000 olyan csillag pályáját szimulálták, amelyek a Tejútrendszer centrumában található központi fekete lyuk, a Sagittarius A* körül keringenek.

Az ütközések hatásait modellezték, az eredmények alapján pedig kétféle sorsa lehet az karambolozó csillagoknak: vagy tömeget veszítenek, és lecsupaszított csillagokká válnak, vagy más csillagokkal egyesülnek és ezzel „megfiatalodnak”.

Rose szerint a Sagittarius A* körüli régióban rendkívül sűrűn vannak a csillagok, amelyek óriási sebességgel mozognak, így gravitációsan kölcsönhatnak egymással. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy az ütközések és a gravitációs kölcsönhatások milyen hatással lesznek a csillagpopulációkra. 

Egy szupernagy tömegű fekete lyuk környezetében lévő csillagközösség különbözik attól, mint ami a saját Napunk szomszédságában látható. De ha megismerjük ezeket a csillagpopulációkat, akkor talán megtudhatunk valami újat arról, hogyan épült fel galaxisunk magja - véli Rose. 

A kutatást április 4-én mutatták be az Amerikai Fizikai Társaság havi ülésén Kaliforniában.