Kísérteties alak jelent meg a Hold mögött

Vágólapra másolva!
Kína jelenlegi is teszteli két kísérleti műholdját, a Tiandu-1-et és Tiandu 2-t. A szondákkal a holdi kommunikációs és navigációs technológiát próbálják ki. Az űreszközök nemrég képet is küldtek, amely a Hold felszínéről készült. A háttérben felbukkan a Föld kísértetiesnek látszó alakja.
Vágólapra másolva!

A Tiandu-1 és Tiandu-2 műholdakat március 19-én bocsátották fel egy Hosszú Menetelés 8 típusú hordozórakétával. Ezek az űreszközök egy nagyobb küldetést, a Csang'o–6 misszióját fogják támogatni, amelynek célja, hogy Kína mintákat szerezzen a Hold túlsó oldaláról, és azokat a Földre juttassa. Az eredmények segíthetik az ázsiai országot abban, hogy tartós bázisokat létesítsen a Holdon - írja a Live Science.

Infravörös kép a Holdról. A kép alsó részén látható szellemalak a Föld
Fotó: CNSA/DSEL

A Föld és Hold közötti kommunikációs tesztek április 13-án kezdődtek. Ennek egyik produktuma a most közölt infravörös tartományban készült fotó, amely a Hold kráterekkel tarkított felszínét ábrázolja. A kép alján lévő szellemalak valójában a távoli Föld. 

A Tiandu páros április 3-án került Hold körüli pályára, és egymástól mintegy 200 kilométerre repülnek. A Tiandu-1 súlya 61 kilogramm, és egy Ka-sávú, kétfrekvenciás kommunikátorral, lézeres fényvisszaverővel és egy űrrouterrel van felszerelve. A Tiandu-2 súlya 15 kilogramm, és kommunikációs és navigációs eszközöket hordoz.

Kína mélyűrkutatási laboratóriuma (DSEL) közölte, hogy a tesztműholdak további holdi kommunikációs és navigációs technológiai kísérleteket fognak végezni. Az eredmények a tervezett Nemzetközi Holdkutató Állomás (ILRS) és a holdi kommunikáció, navigáció és távérzékelés céljára szolgáló Queqiao műholdkonstelláció tervezését és építését fogják segíteni.