Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

A telihold fotója egy előtte elhaladó repülőgép sziuettjével
Fotó: AFP/Charly Triballeau
Vágólapra másolva!
Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.
Vágólapra másolva!

Rendkívüli égi látványban lehet részünk péntek este


Pénteken 23:00 óra után a Hold 36 ívmásodperces, szoros együttállásban lesz a Skorpió legfényesebb csillagával, az 1 magnitúdós vörös szuperóriással, az Antares csillaggal - írták a közleményben. A tájékoztatás szerint Budapesten az Antares csillag 23:00 órakor kel délkeleten, a 91 százalékos fázisú, közel telihold pedig bő 5 perc múlva követi majd. A különleges holdkelte megfigyeléséhez nyílt és tiszta látóhatár szükséges.

Holdkeltekor a telihod a horizont közelében látszólagosan sokkal nagyobb, mint amikor magasan áll
Fotó: Anadolu via AFP/Mostafa Alkharouf

 Ilyen észlelőhelyen egy egyszerű kézitávcsővel is különleges látványt nyújt majd a szivárvány minden színében csillogó horizont közeli Antares, és a vöröses színű, légköri fénytörés által összelapított holdkorong közelsége - írták, hozzátéve, hogy a páros éjfél környékén már szabad szemmel is könnyen megfigyelhető lesz.


Vörös színe és erős fénye miatt gyakran összekeverik a Mars bolygóval


Az együttállás érdekessége, hogy míg Magyarországról csak egy szoros közelítésnek látszik, addig a Föld keletibb vidékein a Hold el is takarja majd az Antarest. Közleményük szerint az Antarest vöröses színe miatt gyakran összetévesztik a Mars bolygóval - innen görög eredetű neve is: Anti-Árész, azaz Ellen-Mars. 

Az Antares szuper vörösóriás átmérője 800-szor nagyobb mint a Napé (művészi illuszráció)
Fotó: ESO/M. Kornmesser

Az Antares a látóhatár közelében mindenféle más színekben is pislákolhat, ez azonban a földi légkör fénytörő hatása miatt látszik csak ilyennek. Az égitest asztrofizikai szempontból is különleges: hatalmas méretű vörös óriáscsillag, amelynek átmérője a Nap 800-szorosa.Az együttállásról, valamint annak megfigyeléséről részletes beszámoló olvasható a Svábhegyi Csillagvizsgáló blogbejegyzésében (svabhegyicsillagvizsgalo.hu).