Nem egyszer a király helyett uralkodott a nagyravágyó szerető

A királyi szerető portréja, 1756-ból
Fotó: Francois Boucher
Vágólapra másolva!
A történelem során gyakran előfordult, hogy egy-egy uralkodó nem elégedett meg pusztán a hitvese nyújtotta örömökkel. Az ókortól kezdve egészen napjainkig számos pletyka terjedt el az udvari szeretők kilétéről. Bizonyos országokban ez tabunak számított, és csupán egy nem kívánatos gyermek születése árulkodott a király félrelépéséről. Olykor azonban teljesen elfogadott volt, hogy a koronás fő egy – vagy akár több – hölggyel is intim viszonyt folytat. Pompadour márkinője az utóbbiak közé tartozott.
Vágólapra másolva!

A bokornak öltözött király szemet vetett a férjes asszonyra

 

Bár a köztudat Madame de Pompadour néven ismeri, a királyt az ujjai köré csavaró hölgy Jeanne-Antoinette Poisson néven, polgári családba született 1721 decemberében. A felcseperedő lány korán kitűnt éles eszével, később pedig szépsége mellé műveltség is párosult. Apja pénzügyi botrányba keveredett, így el kellett hagynia családját és Franciaországot. Jeanne-Antoinette gyámja Le Normant de Tournehem lett, aki később a lány mostoha unokaöcséhez adta hozzá a fiatal hölgyet. 

XV. Lajos királyi díszöltözetben
Fotó: Hyacinthe Rigaud /  Wikimedia Commons 

Nem kerülte el őket ugyan a gyermekáldás, azonban még lányuk sem tántorította el az ambiciózus nőt, hogy közelebbi kapcsolatba kerüljön a királlyal. Első hivatalos találkozása a francia uralkodóval egy álarcosbálon történt, melyre őt is meghívták. Lajos ekkor éppen új szeretőt keresett magának, a korábbi hölgy, Marie-Anne de Mailly-Nesle ugyanis az előző évben elhunyt. A bált eredetileg a trónörökös frigyének megünneplésére rendezték, a bokornak öltözött király azonban nem volt rest kihasználni a kínálkozó alkalmat az ismerkedésre.

 

Múló szeszélynek vélték a kapcsolatot, nagyobbat nem is tévedhettek volna

 

Jeanne-Antoinette házassága közben hivatalosan is felbomlott, így már semmilyen akadálya nem volt annak, hogy hátralévő életét a királynak szentelje. Kezdetben az udvar múló szeszélynek vélte kettőjük kapcsolatát, nagyobbat azonban nem is tévedhettek volna. 

A hölgy rövid időn belül a versailles-i palota egyik lakosztályában kapott helyet és XV. Lajos kedvelt ágyasává vált.

Az új szerető, mivel nem volt nemes, még ágyasnak is rangon alulinak számított. Az uralkodó hamar kiküszöbölte ezt az apróságot, és 1745-ben a Pompadour uradalmat ajándékozta számára. 

Madame Pompadour portréja 1755-ből
Fotó: Charles-André van Loo  /  Wikimedia Commons 

Ugyanebben az évben bemutatták az udvarnak, amellyel hivatalosan is a király első számú ágyasává lépett elő. Jeanne-Antoinette nem maradt meg ennél a szerepkörnél és igyekezett befolyását minél szélesebb körben kiterjeszteni. Elérte például, hogy bátyját kinevezzék a királyi paloták főigazgatójává.


Élete végéig a király egyik legbizalmasabb tanácsadója maradt


Kezdeményezésére számos építkezés indult el. Támogatta a királyi porcelángyár létrehozását, és ösztönzésére készült el a mai Concorde tér Párizsban, ami a 18. században még XV. Lajos nevét viselte. 

Pompadourhoz köthető a Kis-Trianon palota is, amelyet eredetileg az ő lakosztályának szántak, viszont a munkálatok befejezését már nem érte meg. 

A királlyal pártfogolták a művészet legtöbb irányzatát. Festők és szobrászok mellett asztalosok és más kézművesek teljesítették Madame de Pompadour és az uralkodó elvárásait. Támogatta a felvilágosodás egyik alappillérének számító Nagy Francia Enciklopédia munkálatait, és aktívan beleszólt az országot érintő politikai kérdésekbe is. 

XV. Lajos Madame Pompadour és Volatire társaságában
Fotó: Wikimedia Commons

Állítólag ebben az időben fontos tisztséghez csak rajta keresztül lehetett jutni. Az 1750-es évektől egészségi állapota egyre rosszabbra fordult, és már nem töltötte be a szeretői pozíciót. Mindazonáltal továbbra is XV. Lajos legbelső körének tagja maradt és is tanácsokkal látta el a királyt. 1764-ben már súlyos beteg volt, tuberkulózisa pedig hamarosan legyőzte. Madame de Pompadour nevét egy frizura, egy porcelántípus és egy cipő is őrzi, a számos épület és művészeti alkotás mellett, amelyek elkészítését ő támogatta. További történelmi témájú cikkeket a Múlt-kor történelmi magazin weboldalán olvashatnak.