Óriási bajt okozott a NASA, pusztító aszteroidák ezrei tartanak a bolygó felé

Mars
Fotó: NASA
Vágólapra másolva!
2022 szeptemberében megtörtént az, amit eddig csak sci-fi filmekben láttunk: sikerült eltérítenünk egy aszteroidát. Ám a küldetés nem teljesen úgy sült el, ahogy terveztük, és úgy tűnik, egy nagyobb törmelékmezőt hoztunk létre, amely most a Mars felé száguld.
Vágólapra másolva!

Amikor a NASA DART űrszondája nekirepült a Dimorphos aszteroidának, annak pályája módosult. Ez azt jelenti, hogy sikerült eltérítenünk egy aszteroidát az eredeti pályájáról, így a jövőben ki tudunk építeni egy hatékony bolygóvédelmi rendszert, ami megóv minket a veszélyesebb földközeli objektumoktól.

Csakhogy a Dimorphosból jelentős mennyiségű törmelék lökődött ki, amely ütközőpályára került a Marssal.

A becsapódás nem most fog bekövetkezi, erre néhány ezer évet várni kell. Ha azonban időközben sikerülne megtelepedni a vörös bolygón, és kolóniákat hoznánk létre, nem kizárt, hogy az aszteroidatörmelék pont lakott területen zuhanna le. Ez már komolyabb gondot jelent, ami akár emberéletekbe is kerülhet.

Mars and Phobos, illustration
A Dimorphosból jelentős mennyiségű törmelék lökődött ki, amely ütközőpályára került a Marssal.
Fotó: Science Photo Library via AFP

Összejött csak nem egészen úgy, ahogy terveztük

A DART küldetése koncepcionálisan egyszerű volt. A Dimorphos és a Didymos egy ismert keringési idejű kettős aszteroidapár. Azzal, hogy az űrhajót a kisebbik aszteroidával, a Dimorphossal ütköztették, és megmérték a pályájában bekövetkező változásokat, a NASA igazolta, hogy egy szondával sikerrel eltéríthetünk egy Föld felé tartó égitestet, feltéve ha időben észrevesszük és felkészülünk az érkezésére.

Ugyanakkor a Dimorphos egy ún. törmelékhalom aszteroida, vagyis nem egyetlen kőtömb, hanem lazábban összetapadt kőzetek összessége. Emiatt amikor az űrszonda nekicsapódott a kisbolygónak, rengeteg aszteroidatörmelék lökődött ki az űrbe.

Felvetődött tehát a kérdés, hogy mi fog történni a rengeteg elszabadult aszteroidadarabbal. Ezt vizsgálta Marco Fenucci, az Európai Űrügynökség csillagásza, valamint kollégája, Albino Carbognani, aki az olaszországi Nemzeti Asztrofizikai Intézet kutatója. Felfedezésüket a Monthly Notices of the Royal Astronomical Society című folyóiratban ismertették.

Nagy erővel fognak a Marsba csapódni a kicsiny űrsziklák

A két tudós azt szimulálta mi fog történni a Dimorphos törmelékével az elkövetkező 20 000 évben. Kifejezetten 37 űrsziklára összpontosítottak, amelyeket még a Hubble Űrteleszkóp azonosított, és átmérőjük 4 és 7 méter között változik.

Néhány kisbolygómaradvány a Föld felé vette az irányt, de jó eséllyel nem fognak becsapódni. Négy aszteroidatöredék azonban veszélyt jelent a Marsra és elég közel lesznek ahhoz, hogy nekiütközzenek a vörös bolygónak. A négy aszteroidadarab közül kettő 6000, a másik kettő 15 000 év múlva fog a Marsba csapódni.

Mivel a Marsot nem védi légkör, mint a Földet, hiába parányiak ezek a kisbolygó-maradványok, elképesztő erővel fognak a felszínnek ütközni, és akkora robbanást produkálnak, hogy akár 300 méter átmérőjű kráterek is keletkezhetnek. Ha esetleg pont egy marsi bázist találnának el, ahol emberek élnek és dolgoznak, komoly tragédia történne.