Őrültnek állította be magát a gyilkos amerikai tábornok

Múlt-kor, cikk, fotók, Sickles végez felesége szeretőjével
Sickles végez felesége szeretőjével
Fotó: Wikipedia
Vágólapra másolva!
Ahogy a hétköznapi életben, úgy a történelemben sem voltak ritkák a féltékenységből elkövetett gyilkosságok. Ha az elkövető még híres ember is volt, a bűntény gyorsan közérdeklődést keltett. A tett következményeit elkerülni ilyen esetben nem volt könnyű. Sickles amerikai képviselő tárgyalásán az ügyvédjei álltak elő egy ravasz megoldással.
Vágólapra másolva!

Az amerikai polgárháború későbbi hőse, Daniel E. Sickles az 1850-es években a washingtoni politikusok gondtalan életét élte. Karrierje már egészen fiatalon elkezdett felfelé ívelni. Még a harmincon sem volt túl, amikor szenátusi megbízatást kapott, innen pedig egyenes út vezetett az Egyesült Államok Képviselőházába.

Múlt-kor, cikk, fotók, Akiért férje képes volt ölni is, Teresa Bagioli Sickles
akiért férje képes volt ölni is, Teresa Bagioli Sickles
Fotó: Wikipedia / Wikipedia

Magánéletében sem volt oka panaszra: csinos feleségével hamarosan közös gyermekük is született. Mindketten kedvelték a társasági életet, rendszeresen tartottak összejöveteleket. Egy ilyen esemény sodorta össze a párt a kerületi ügyésszel, Philip Barton Keyjel.

Barátból ellenség

A két férfi hamar összebarátkozott, a nagyobb problémát viszont az jelentette, hogy Sickles felesége közelebbről is megismerkedett Keyjel. Gyakorta keresték egymás társaságát, színházakba és összejövetelekre is együtt jártak. A férj semmit sem sejtett, amíg 1859 februárjában egy névtelen levelet nem kapott, amely részletesen feltára felesége, Teresa és az ügyész viszonyát.

Ez már elég volt számára ahhoz, hogy megvádolja a hitvesét, aki mindent beismert. A felbőszült Sickles írásbeli vallomást követelt Teresától, majd pisztolyt ragadott és elindult bosszút állni. A férj egy parkban sétálva találta meg áldozatát, aki a megszokott módon baráti jobbját nyújtotta felé. 

A válasz nem kézfogás, hanem egy lövés volt, amit még két másik követett. Miután végzett felesége szeretőjével, menekülés helyett egyszerűen a főügyész házához sétált, hogy feladja magát.

A történet, bár tragikus és megbotránkoztató, nem tárt fel semmilyen különleges tényt, amivel ne találkoztunk volna korábban. Az eset nem a bűntény, hanem az azt követő tárgyalás miatt híresült el. 

A befolyásos kapcsolatokkal rendelkező Sickles kiváló ügyvédeket gyűjtött maga mellé, akik olyan védelmi stratégiát dolgoztak ki, amely precedenst teremtett az Egyesült Államokban. A férjet úgy próbálták megóvni a felelősségre vonástól, hogy a pillanatnyi elmeállapotát vonták kétségbe. 

Maga a tény, hogy az elkövető nem volt beszámítható, nem számított újdonság az amerikai ítélkezésben. Az viszont, hogy a vádlott csak a bűntény végrehajtásának pillanatában mutatta az őrültség jeleit, teljesen új felfogásnak számított. 

Az ügy, amely kezdetben egyértelműnek látszott, elbizonytalanította az esküdteket, olyannyira, hogy végül kimondták Sickles ártatlanságát. Az ítélet megosztotta az embereket: sokan felháborodtak és voltak, akik üdvözölték a bíróság döntését. 

A sajtó kereszttüzében

Az amerikai közvélemény még fel sem ocsúdott az ítélethozatal utáni sokkból, máris újabb információ látott napvilágot az esettel kapcsolatban. Daniel, a korábban felszarvazott férj és felesége kibékültek. A hírt a férfi meg is erősítette a New York Heraldnak írt levelében. A váratlan fordulat sokáig meghatározta a beszélgetések témáit Washington utcáin.

Múlt-kor, cikk, fotók, Daniel E. Sickles, későbbi háborús veterán
Daniel E. Sickles, későbbi háborús veterán
Fotó: Wikipedia / Wikipedia

Az ügy legnagyobb áldozata, természetesen a lelőtt szeretőn kívül, a félrelépő asszony hírneve volt. Különösen azért, mivel férjének ügyvédjei erkölcsi alapon is próbálták igazolni azokat az indulatokat, amelyek a gyilkossághoz vezettek. 

Az ügy részletes feltárása során, a feleség vallomására alapozva olyan morális aggályokra hívták fel a figyelmet, amelynek következtében Teresa közmegvetés tárgyává vált. 

Daniel E. Sickles karrierjét nem törte meg az incidens, bátran harcolt a polgárháborúban, és bár egyik lábát elveszítette, a kitüntetések talán enyhíteni tudták fájdalmát. Felesége az ügy megaláztatásait ugyan túlélte, a tuberkulózis viszont már végzetesnek bizonyult számára és fiatalon meghalt.

További történelmi témájú cikkeket a Múlt-kor történelmi magazin weboldalán olvashatnak.