Pánik az Északi-sarkon: vészjósló spirál jelent meg az égen

SpaceX
Vágólapra másolva!
A képet látva azt hihetnénk, földönkívüli támadás zajlik, pedig van egy észszerű magyarázat is a jelenségre.
Vágólapra másolva!

A fehéren izzó fényörvény látszólag a semmiből jelent meg a sarkvidék egén még március elején, az éjszakai órákban. Az alakzat leginkább egy spirálgalaxisra emlékeztetett, de szerencsére szó sincs arról, hogy egy óriási csillagváros közelítene sebesen felénk, és ütközne bolygónknak; csupán a SpaceX egyik rakétája hagyott nyomot az égbolton, miután kiengedte az üzemanyagát.

A szakértők már egy ideje ismerik a jelenséget, amelyet SpaceX-spirálnak kereszteltek el. A jövőben várhatóan egyre gyakrabban látni fogjuk ezt a képződményt, figyelmeztetnek a tudósok.

Így keletkezik a SpaceX-spirál

A SpaceX március 4-én, keleti parti idő szerint 17 óra 5 perckor indította útnak Falcon 9 típusú rakétáját a kaliforniai Vandenberg űrbázisról. A start a Transport-10 küldetés része volt, amelynek keretében a cég több mint 53 kereskedelmi műholdat bocsátott Föld-körüli pályára – írja a Live Science weboldala a Space.com alapján.

Nem sokkal a hasznos teher célba juttatása után a rakéta második fokozata levált és belépett a Föld légkörébe, majd elégett a Barents-tenger felett.

A manőver során a rakétafokozat az űrbe engedte a maradék üzemanyagát, amely aztán apró jégkristályokká fagyott. A kristályok szétterültek, és visszaverték bolygónkra a Nap fényét.

Az így létrejött fényes spirált több fotósnak is sikerült megörökíteni.

A SpaceX-spirál egy finn fotós felvételén
A SpaceX-spirál egy finn fotós felvételén
Fotó: Tero Hiekkalinna

A SpaceX-spirálok egyelőre ritkák, de ahogy egyre több műholdat bocsátanak fel, úgy fog nőni az égi jelenség létrejöttének gyakorisága.