Pusztító szaharai homokvihar érte el Görögországot

Az Észak-Afrikából érkező hatalmas kiterjedésű porfelhő űrfotója
Fotó: NASA/ESA
Vágólapra másolva!
A Szaharából érkező sűrű homokvihar érte el hétfőn Görögországot, az év ezen szakaszában szokatlanul meleg időjárást kísérő légköri viszonyok különösen Athénban és Szalonikiben okoznak fennakadásokat a légi közlekedésben, valamint az egészségre is veszélyesek - jelentette az ERT görög közszolgálati televízió.
Vágólapra másolva!

Rendkívül veszélyes lehet a sivatagi por

 

Egy orvosszervezet arra figyelmeztetett, hogy a sivatagi por a levegőben pollenekkel, baktériumokkal és gombákkal keveredhet, ami "az emberi szervezetre veszélyes, rendkívül mérgező elegyet eredményez".

Vöröses ködként telepszik á a saharai por egy görög tengerparti városra
Fotó: Greek Reporter


A görög médiának nyilatkozó tüdőgyógyászok arra figyelmeztették az asztmától és más légzési nehézségektől szenvedőket, hogy kerüljék a szabadtéri testmozgást és a megerőltető fizikai munkát, de ha kimennek a szabadba, akkor viseljenek maszkot és napszemüveget. A sűrű porfelhők miatt több légijárat is késett Szalonikiben - jelentette a görög média.

Nyári kánikula tombol a Peloponnészosz-félszigeten

 

A meteorológiai szolgálat közölte, hogy a homokviharok mellett - amelyek már a múlt héten is sújtották Európa több részét, Görögországot, Svájcot és Franciaországot - az előrejelzések szerint hétfőn várhatóan 26, a Peloponnészosz-félsziget déli részén és az Athénhoz közeli Élia szigetén pedig akár 31 Celsius-fokig is emelkedhet a hőmérséklet, ami a dél-európai országban szintén szokatlan az év ezen szakaszában.