Újabb, borzasztó dolog derült ki a gyorsételekről

hamburger
Fotó: GERO BRELOER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Vágólapra másolva!
Közismert, hogy a gyorsételek nem tesznek jót a testünknek: elhízunk tőlük, cukorbetegek leszünk, szív- és érrendszeri problémák alakulhatnak ki miattuk. Most egy újabb negatív hatásra derült fény: az agyunkat is károsíthatják, amelynek eredményeképpen memóriaproblémák jelentkezhetnek.
Vágólapra másolva!

Egy új tanulmány megállapította, hogy a magas zsírtartalmú, cukros étrend tartós memóriazavarokhoz vezethet azoknál a patkányoknál, amiket kölyökkoruktól kezdve ilyen ételekkel etettek. A problémát az okozza, hogy az egyszerű cukrokban és telített zsírokban gazdag étrend megzavarja az acetilkolin nevű vegyületet az állatok agyában. Az acetilkolin egy ingerületátvivő anyag, és fontos szerepe van az egészséges memória fenntartásában.

Memóriagondokat okozhat ha fiatalon rászokunk a gyorsételekre
Fotó: KARL-JOSEF HILDENBRAND / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Nemcsak ebben a tanulmányban, hanem más kutatásokban is láttuk már, hogy ha a rágcsálókat gyorsételekkel etetik, akkor tartós memóriazavar alakulhat ki náluk”

– mondta a kiadott közleményben Scott Kanoski, a Dél-kaliforniai Egyetem (USC) idegkutatója. A felfedezést ismertető publikáció a Brain, Behavior, and Immunity című szakfolyóiratban jelent meg.

A legújabb tanulmányok összefüggésbe hozták az egészségtelen, feldolgozott élelmiszerekből álló étrendet a későbbi életkorban jelentkező Alzheimer-kór kockázatával. Mivel kimutatták, hogy az acetilkolin kulcsszereplője a memóriának és a tanulásnak, továbbá szintje az Alzheimereseknél drámaian lecsökken, a legújabb kutatás arra volt kíváncsi, hogy a cukros, zsíros ételek fogyasztása hosszú távon mit okozhat a fiatalok agyában.

E kutatómunka azért is időszerű, mert más tanulmányok kimutatták, hogy bizonyos egészségtelen ételek kontrollálhatatlan étvágy érzetét keltik az agyban; az elhízás megváltoztathatja az emberi agy azon képességét, hogy érzékelje a jóllakottságot és kielégültnek érezze magát a magas cukor- és zsírtartalmú ételek fogyasztása után.

Egyértelműen romlott a memória a gyorsételektől

A kutatócsoport 26 és 56 napos koruk között magas zsírtartalmú, cukros ételekkel etette a patkányokat. A rágcsálók esetében ez az életszakasz párhuzamba állítható az emberi serdülőkorral. A másik, ugyanilyen életkorú patkánycsoport ezzel szemben egészséges ételeket kapott.

A memóriatesztek során a gyorsételen tartott patkányoknál hamar kiütköztek a károsodás jelei: a rágcsálók nem voltak képesek azonosítani az új tárgyakat egy napokkal korábban bejárt helyszínen, és azt sem vették észre, ha az ismerős objektumok elmozdultak. Az egészségesen táplálkozó patkányoknál nem vettek észre ilyen jelenséget. Ezek a memóriaproblémák még akkor is fennálltak amikor a gyorséttermi koszton tartott állatcsoport 30 napra, felnőtt korában egészséges étrendre váltott.

A hippokampusz helye az agyban
A hippokampusz helye az agyban

Miért romlott a memória a gyorsételektől?

A szakértők szerint a gyorséttermi koszton tartott patkányoknál 

számottevően csökkent az acetilkolin szállítására szolgáló fehérje szintje a hippokampuszban.

Ez egy olyan agyterület, amely segíti az emlékek és a térbeli információk rögzítését.

A további képalkotó vizsgálatok bizonyították, hogy a fehérje szintjének esése az acetilkolin jelátvitelét is csökkentette. A hippokampusz sejtjeit acetilkolin felszabadítására késztető gyógyszerek ugyanakkor helyreállították az állatok normális agyi működését.

Érdekesség, hogy komoly eltéréseket tapasztaltak a különböző nemű patkányoknál: az egészségtelen nyugati étrend hosszú távú hatásai csak a hímeknél voltak megfigyelhetők, a nőstények memóriagondjai viszont elmúltak, ha visszaszoktatták őket az egészséges étrendre. 

Mivel állatkísérletekről van szó, nem tudni, hogy ugyanezek az eredmények embereknél is fennállnak-e, ezért a kutatók tovább szeretnék folytatni vizsgálataikat.