A zene hatása: serkenti az agy fejlődését a koraszülötteknél

Vágólapra másolva!
Egy új svájci kutatás szerint a nyugtató zene hallgatása segíti a koraszülöttek agyának fejlődését az élet első heteiben. A zene hatása egyértelmű, ami lehetővé teszi, hogy a törékeny csecsemők agya a lehető legjobban fejlődjön a stresszes környezet ellenére. A tudósok a neurológia tudományát hívták segítségül, hogy az idegrendszer reakcióit vizsgálják.
Vágólapra másolva!

A zene hatása felért egy csodával a stresszes csecsemőknél

A Genfi Egyetem (UNIGE) és a svájci Genfi Egyetemi Kórházak (HUG) kutatói eredeti megoldást javasoltak, hogy segítsék a koraszülöttek agyának fejlődését az életük első heteiben. Ez pedig a zene hatása, a zene jelentősége.

Ahogy arra a szakemberek rámutattak, a terhesség 24. és 32. hete között született, koraszülött gyerekek ma már jóval nagyobb eséllyel maradnak életben, mint korábban, 

de – mivel az agyuk és idegrendszerük a születéskor még kevésbé fejlett) később nagy marad a tanulási nehézségek és érzelmi zavarok kockázata.

A zene hatása egyértelmű
Egy svájci tanulmány eredményei szerint a zene hatása egyértelmű: a zenehallgatás elősegítette a koraszülöttek agyának fejlődését
Fotó: Iryna Tiumentseva/Adobe

A genfi kutatók úgy gondolták, hogy ezért az újszülött intenzív osztályokon tapasztalható ismeretlen és stresszes zajok lehetnek részben a felelősek. Ahogy fogalmaztak, a riasztóval, más csecsemők sírásával és a ki-be járkáló felnőttekkel teli kórterem sokkal stresszesebb, mint a csecsemők által megszokott csendes, méhen belüli környezet. Ezért határozták el, hogy megvizsgálják, vajon a kellemes zene hallgatása pozitív, ellensúlyozó hatással lehet-e a csecsemők agyának fejlődésére. Ezzel tesztelték a zene hatását. 

Tanulmányukhoz a tudósok egy hárfaművészt és egy „new age” zenészt szerződtettek, akiket arra kértek, hogy komponáljanak három zeneművet, amiket hetente ötször játszottak le az csecsemőknek. 

A zenei kísérlet vizsgálta, hogy mit jelent ebben az esetben a stressz hatása, az agyi fejlődést vizsgálva. A korai fejlesztés kulcsfontosságú lehet a fejlődési zavarok megelőzésében.

Mindegyik zeneszámot meghatározott célokra használták: 

  • a baba ébredésének segítésére; 
  • a már ébren lévő baba stimulálására;
  • a baba visszaalvásának elősegítésére.

 

Mi a zene jelentősége a koraszülötteknél? 

Amikor a koraszülött csecsemők elérték a teljes életkorú társaiknak megfelelő életkort, MRI-vizsgálatnak vetették alá őket, hogy vizsgálják, mi volt a zene hatása. A kutatók az úgynevezett szaliencia hálózaton belüli kapcsolatokra összpontosítottak, amely fontos nagyskálájú hálózat, és amely a kognitív funkciók kialakításában játszik jelentős szerepet. 

Meghatározza, hogy mennyire releváns egy adott információ, majd feldolgozza azt, így az egészséges szociális viselkedés és az érzelmi szabályozás létfontosságú összetevője.

 Kiderült, hogy a stresszes, ám zenét hallgató koraszülötteknél a neurális hálózatok erősebbek voltak, mint azoké, akik nem részesültek ebben. 

A zene elősegíti a neurális hálózatok fejlődését
A zene elősegíti a neurális hálózatok fejlődését
Fotó: BBC

A vizsgálatban részt vevő első csecsemők most hat évesek és ez az az életkor, amikor a kognitív problémák általában diagnosztizálhatóvá válnak. Ezért további kognitív és szocio-emocionális felméréseket tervezünk, hogy megállapítsuk, hogy a zene hatásai tartósak voltak-e 

– mondta Dr. Petra Hüppi, a Genfi Egyetem kutatója az UpWorthyScience online tudományos portálnak.

A tudósok megjegyzik, hogy a zene hatása révén bár erős eredményeket tapasztaltak a csecsemők elsődleges hallókérge és a talamusz kapcsolataiban – ami arra utal, hogy kialakult bennük a képesség, hogy felismerjék az ismerős zenét és reagáljanak rá –, a szocioemocionális feldolgozásért felelős régiók kevesebb reakciót mutattak. 

Feltételezik, hogy a több zenehallgatással töltött idő az újszülött intenzív osztályon javíthatja ezeket a kapcsolatokat is; de egy másik vizsgálatra lesz szükség ahhoz, hogy biztosat tudjanak mondani.