Szerbia
ÉLŐ
Anglia

Gyorsan Sisi legjobb barátjává vált Ferenczy Ida

Erzsébet császárné különösen kedvelte a magyarokat
Fotó: Wikimedia Commons
Vágólapra másolva!
Ismeretlenként érkezett a bécsi udvarba, ám rövid idő alatt olyan kapcsolatot alakított ki a magyarok által rendkívül kedvelt Sisivel, amire sokan csak vágyakoztak a birodalomban. Olyan mély baráti érzésekkel átszőtt kapcsolat volt ez, amivel nem csak életében, de halála után is úrnőjét szolgálta.
Vágólapra másolva!

Sisi ragaszkodott a személyéhez, az udvar rosszallása ellenére is

 

Az 1870-es években felröppent a hír, hogy Erzsébet császárné társalkodónőt keres magának. Annak ellenére, hogy a kecskeméti születésű Ferenczy Ida kisnemesi sarj volt (és ekkor még csak 25 éves), rá esett a választás. A származására irányuló rosszallás okán az udvar eredetileg nem társalkodónak, hanem felolvasónak vette fel. 

Sisi annyira megkedvelte a magyar leányt, hogy hálószobájuk egymás mellett volt Bécsben, Budán és Gödöllőn is. 

A császárné bizalmasa soha nem vett részt a politikában, egyetlen rövid időszakot leszámítva, ami a kiegyezés előtti körülbelül másfél évet jelenti. Ekkor ugyanis segített a passzív ellenállás több magyar vezetőjének is, hogy Erzsébettel levelezhessen, s ezáltal hathasson Ferenc József döntéseire.

Ferenczy Ida ( a képen jobbról a harmadik, középen) Sisi társaságában egy hegyi kiránduláson
Fotó: Wikimedia Commons

 Feladatkörét tekintve azonban Ferenczy Ida nem csak társalkodópartnere volt a királynénak, hanem ő szerezte be számára a magyar nyelvű újságokat és könyveket is. Az ő választása esett Jókai műveire, amiket Erzsébet rendkívül kedvelt. Beszámolók készültek róla, hogy Budán egymás társaságában tesznek rendkívül hosszú, jó hangulatú sétákat. Ida ismertette meg vele a magyar konyhát is. A nagykőrösi kenyér például annyira elnyerte úrnője tetszését, hogy évekig innen rendelte a kenyeret.

 

Sírig tartó barátsága alakult ki a magyarok királynéja és Ferenczy Ida között

 

A magyar királyné különös odaadással volt Ida iránt. Mikor a nő apja meghalt, Sisi együttérző levélben nyilvánította ki részvétét, Mária Valéria főhercegnő pedig koszorút küldött a temetésre. Emellett Idának is a királyné volt a mindene. 

Nem házasodott meg, nem született gyermeke, minden idejét neki szentelte. 

1889-ben, mikor a trónörökös Rudolf főherceg meghalt, ő közölte vele a szomorú hírt. Kapcsolatukat az is jól jellemzi, hogy Sisi nem csupán a szolgálójának tartotta Idát. Egyszer nyilvánosan kijelentette, hogy ő a barátja, ami a magyar hölgynek – elmondása szerint – a világ minden kincsével felért. 

Ferenczy Ida volt Sisi legjobb barátnője
Fotó: Wikimedia Commons

Már 34 éve volt Erzsébet hű szolgálója és barátja. Ekkor, 59 évesen tudta, hogy az élete a királynéhoz köti. Mikor ebben az évben egy olasz anarchista meggyilkolta Sisit a Genfi-tónál, nem véletlenül érezte, hogy egy része neki is meghalt. Ezután egyrészt szeretett úrnője lányainak szentelte életét – még úgy is, hogy már ők is családot alapítottak –. Mária Valériával a főhercegnő haláláig levelezett. Másrészt Sisi emlékének méltó ápolását tekintette ezután életcéljának. 

 

Haláláig őrizte Sisi emlékét

 

1907-ben azzal a kéréssel járult Ferenc József császár és király elé egy magyar főrangú hölgybizottság, hogy a Budai Várpalotában létrehozhassák Erzsébet emlékmúzeumát. Ennek a megalkotásával és berendezésével Ferenczy Idát bízták meg, aki gondosan válogatta ki a bemutatásra szánt tárgyakat és saját gyűjteményéből is hozzáadott ehhez. A királyné emlékéhez méltó kiállítás végül 1908. január 15-én nyílt meg. 

Ferenczy Ida (a képen balra) idős korában
Fotó: Wikimedia Commons

Ferenczy Ida 30 évet élt még a Erzsébet halála után és emlékezetének ápolása mellett szülővárosáról, Kecskemétről sem feledkezett meg. A városnak segített, hogy földekkel gyarapodjon és jótékonysági szervezeteket is létrehozott. Végrendeletében 1000 aranykoronát hagyott a város szegényeire. Sisi talán legkedvesebb szolgálója és barátja 1928. június 28-án halt meg Bécsben.

További történelmi témájú cikkeket a Múlt-kor történelmi magazin weboldalán olvashatnak.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről