Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

A zenébe menekült, de nem a színpadra Kurt Cobain

Kurt Cobain-t saját generációja John Lennonjaként emlegették
Fotó: PBS
Vágólapra másolva!
A saját generációjának John Lennonjaként emlegetett Kurt Cobain, a Nirvana alapítója és frontembere beírta magát a rocktörténelembe. Feldolgozatlan gyermek- és fiatalkori traumák, illetve egészségügyi problémák kísérték végig a milliók által bálványozott énekes életét, egészen addig a pillanatig, amíg a hírnévvel járó, ránehezedő nyomás össze nem törte.
Vágólapra másolva!

Elzavarták hazulról, hajléktalan lett

Az alternatív rock megújulásához hozzájáruló Cobain nem túl idilli gyermekkorát senki sem irigyelheti. Bár idejét szívesen töltötte kedvenc mesehőseinek lerajzolásával, illetve egy ajándékba kapott gitáron való gyakorlással, szülei válása mindezt beárnyékolta. Apja új feleségét nem kedvelte, édesanyja későbbi párját pedig ki nem állhatta. Problémás kamasz volt, az iskolát nem szerette: hol ő lépett fel bántalmazóként, hol őt csúfolták soványságáért, amely miatt egész életén keresztül hosszú ujjú felsőkkel takargatta magát. 

Cobain későbbi háza, amelyben öngyilkos lett
Fotó: Wikimedia Commons

A középiskolát nem tudta elvégezni, anyja válaszút elé állította: vagy munkába áll, vagy száműzik otthonról. Cobain utóbbit kényszerült választani, hajléktalan lett, nem egyszer híd alatt aludt, bár volt, hogy visszalopakodott házuk pincéjébe egy-egy éjszakára. A bizonytalan létformának egy polinéz üdülőhelyen talált munka vetett véget, keresetéből egy apartmanba költözött.

 

Gyűlölte saját legnépszerűbb slágerét

A Queen és Led Zeppelin dalain nevelkedett énekes először Fecal Matter néven indított együttest, ám nem sokkal később Krist Novoselic basszusgitárossal együtt 1987-ben megalapították a Nirvanát, melyhez hosszas keresgélés után találták meg csak a számukra megfelelő dobost Aaron Burckhard személyében. 

Cobain végre otthonra lelhetett: a zenében bontakoztatta ki szövegírói tehetségét.

 Bár mikor mások magvas gondolatokat láttak bele szövegeibe és próbálták megfejteni, Cobain csupán „egy nagy halom ellentmondásként” értelmezte azokat. 

Cobain híres elektromos gitárja
Fotó: Razvan Orendovici /  Wikimedia Commons 

A Smells Like Teen Spirit című dalra egy generáció himnuszaként hivatkoznak. Az együttes leghíresebb dalának címét egy Teen Spirit nevű dezodor ihlette, melynek illata Cobain egyik barátja szerint pont olyan volt, mint a zenésznek. Ám a közönség által egyik legkedveltebb dalt később meggyűlölte, sokszor nem volt hajlandó eljátszani a koncerteken.

 

Nem tudott megszabadulni a drogoktól

A 80-as évek végén találkozott Courtney Love-val, aki őszinte, bár csiszolatlan modorával azonnal lenyűgözte a férfit. Nem sokkal később Hawaii-on egybekeltek. Mivel Cobain túl lusta volt szmokingot felvenni a nagy eseményre, ezért zöld, kockás pizsamájában mondta ki az igent. 

A 13 éves korától drogokkal élő zenész gyomorpanaszai miatt heroinfüggővé vált. 

A valószínűleg IBS-sel küzdő Cobain fájdalmain csak a kábítószer tudott enyhíteni, akkoriban az orvosok még csak azt sem tudták megállapítani, hogy miféle betegséggel állnak szemben. 

Cobain ellentmondásos személyiség volt, aki nem szerette a színpadot
Fotó: ABC News

A tehetetlen énekes függősége miatt elvonókúrára kényszerült, azonban egy héttel később a rehabilitáció megkezdése után megszökött az intézetből. Környezete számára csak a tragikus esemény után derült fény arra, hogy menedékül seattle-i otthonát választotta, ahol egy vadászpuskával fejbe lőtte magát. Holttestére pár nap múlva talált rá egy villanyszerelő.

 

Képtelen volt feldolgozni a reá szakadt sikert

Cobain szabályosan menekült a tömeg elől, szívesebben lépett fel kisebb klubokban. Búcsúlevelében – melyet gyermekkori, képzeletbeli barátjának címzett – így ír: „Például, amikor ott vagyunk a kulisszák mögött, és kialszanak a fények és tombolva felzúg a tömeg, ez nem hat rám úgy, ahogy Freddie Mercuryra hatott”. A rászakadt sikert nem tudta elviselni, depressziója évről évre súlyosbodott. Volt, hogy öngyilkossági kísérlete miatt néhány napra kómába került. 

Cobain feleségével és gyermekével
Fotó: Creative Boom/Guzman

Love-val való viharos házasságát közös gyermekük sem tudta megmenteni: mielőtt eldobta volna magától az életet, Cobain el akart válni és zenei karrierjét is fel akarta számolni. Utolsó albumát I Hate Myself And Want To Die (Utálom magam és meg akarok halni) címen akarta megjelentetni, ám az együttes tagjai megváltoztatták azt In Utero (Anyaméhben) névre.

További történelmi témájú cikkeket a Múlt-kor történelmi magazin weboldalán olvashatnak.

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116 123 ingyenes lelki elsősegély-számot, vagy keresse fel a suicidprevencio.hu weboldalt! 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről