Ez az állat a természet egyik legfurcsább adaptációja

Bár a kabócák nagy számban talán idegesítők és egyenesen ijesztők lehetnek, de egyáltalán nem veszélyesek
Bár a kabócák nagy számban talán idegesítők és egyenesen ijesztők lehetnek, de egyáltalán nem veszélyesek
Vágólapra másolva!
Bár a kabócák nagy számban talán idegesítők és egyenesen ijesztők lehetnek, de egyáltalán nem károsak. Még ha harapni vagy csípni is akarnának, a természet nem áldotta meg hozzá a testrészekkel. Nem pusztítják el a termést, mint a sáskák, és nem mérgezők, bár a háziállatok nem lennének képesek megemészteni őket). Összességében: a kabócák nem igazán veszélyesek, bár néhány növényt károsíthatnak.
Vágólapra másolva!

A kabócák a természet különleges képződményei

A világ egyes részei néhány évente a természet egyik leglátványosabb és legzajosabb eseményének – a kabócák tömeges megjelenésének – a színterévé válnak. Ezek a hangos párzási hangjukról és figyelemre méltó életciklusukról ismert rovarok jellemzően életük nagy részében a föld alatt élnek, mielőtt tömegesen előbújnának. 

Az idei év különleges, mivel két fészekalj egyidejű megjelenését jelzi: egy 17 éves és egy 13 éves ciklusban lévő fészekaljét.

Bár a kabócák nagy számban talán idegesítők és egyenesen ijesztők lehetnek, de egyáltalán nem veszélyesek
Bár a kabócák a természet egyik legfurcsább adaptációi: nagy számban talán idegesítők és egyenesen ijesztők lehetnek, de egyáltalán nem veszélyesek
Fotó: Katja Schulz/Flickr

A periodikus kabócák a Hemiptera rendbe, az Auchenorrhyncha alrendbe tartozó rovarok. A sáskákkal ellentétben (amelyekhez gyakran tévesen hasonlítják őket) a kabócák nem falánk növényevők, és nem alkotnak olyan rajzó felhőket, amelyek pusztítanák a termést. Ehelyett időnként előbújnak, hogy szaporodjanak, de viszonylag kevés kárt okoznak a környezetükben.

Életciklusuk az egyik leghosszabb a rovarok közül (egy és tizenhét év közötti időszakkal), amelynek nagy részét nimfaként töltik a föld alatt. Itt a kabócák a fák gyökereinek nedveivel táplálkoznak. Közvetlenül a kibújás előtt a szokásosnál többet esznek, és némi kárt okozhatnak a növényekben. A kifejlett kabócák azonban még a nagy megjelenés idején is csak a tojások lerakásával okozhatnak kárt a növényekben

– mondták a szakemberek a ZME Science online tudományos portálnak.

Amikor a nőstény kabócák petéket raknak, apró vágásokat ejtenek a fakéregbe, hogy lerakják azokat. Ez okozhat némi kárt: a fiatal facsemeték vagy dísznövények esetében ez kockázatot jelenthet, és a szakemberek azt tanácsolják a kertészeknek, hogy a kabócák nagyobb megjelenése idején hálóval takarják le ezeket, hogy megvédjék őket a peterakástól. A legtöbb érett fa esetében azonban a kár minimális.

 

A kabócák nem veszélyesek az emberre

Fizikailag a kabócák ártalmatlanok. Védekezésképpen sem harapnak vagy csípnek, és nem is rendelkeznek olyan mechanizmussal, amellyel ezt megtehetnék. A kabócák akár ránk is szállhatnak, de egyáltalán nem szenvedünk emiatt fizikai sérülést.

Nincsenek ismert betegségek, amelyeket a rovarok terjesztenek, így kevésbé veszélyesek az egészségre, mint sok harapó vagy csípő rovar. 

Van azonban a lakosságnak egy kis szegmense, amelynél allergiás reakciók jelentkezhetnek. Ezeket a reakciókat nem maguk a kabócák okozzák, hanem a penész, amely az exuviáikon (vedlett bőrükön) és a holttesteken nőhet. Ilyen esetekben az allergia előfordulhat a nagymértékű megjelenés alatt és után. Az általuk keltett kakofónia is zavaró lehet, de az csupán inkább bosszantó.

A periodikus kabócák a Hemiptera rendbe, az Auchenorrhyncha alrendbe tartozó rovarok
A periodikus kabócák a Hemiptera rendbe, az Auchenorrhyncha alrendbe tartozó rovarok
Fotó: The Washington Post/ Getty Images

Bár a kabócák hihetetlenül hangosak lehetnek, különösen azokban az években, amikor a költések átfedik egymást, mint most, de a zajuk sem jelent veszélyt az emberi egészségre.

Kellemetlen lehet – különösen a külvárosi és vidéki területeken, ahol a leggyakoribbak –, de a hangjuk nem káros. Sőt, sokan kifejezetten kellemesnek és természetesnek találják.

 

Az állattartóknak óvatosnak kell lenniük

A háziállatok számára a kabócák másfajta kihívást jelentenek. Különösen a kutyák próbálhatják megenni ezeket a rovarokat, amelyek bár nem mérgezők, nagy mennyiségben fogyasztva emésztési zavarokat vagy elzáródást okozhatnak. Az állatorvosok azt javasolják, hogy tartsuk szemmel a négylábú kedvencünket.

Egyszerűen fogalmazva, ha a kutyánk megeszik egy kabócát, az nem nagy baj. De ha korlátlanul fogyasztják őket, akkor elzáródások léphetnek fel.

Ugyanez vonatkozik a macskákra is: bár kevésbé hajlamosak arra, hogy véletlenszerű dolgokat egyenek meg, de ettől még megkívánhatnak egy kabóca-csemegét. Mivel a macskák általában kisebbek, mint a kutyák, nem kell annyit enniük, hogy potenciálisan bajba kerüljenek. 

A lényeg: ha van háziállatunk és kabócás területen tartózkodunk, tartsuk szemmel a mozgásukat. 

Ha azt gyanítjuk, hogy kabócát ettek és furcsán viselkednek (például a szokásosnál lehangoltabbnak tűnnek, vagy kerülik az evést), akkor azonnal menjünk az állatorvoshoz.

Szakemberek azonban emlékeztetnek: minden alkalommal, amikor a kabócák felbukkannak, úgy tűnhet, mintha egy kis „kabóca-geddon” lenne a puszta számuk és zajuk miatt. De fontos megjegyezni, hogy ez egy normális, természetes folyamat, és nem invázió vagy katasztrófa.