5.000 tűzhangya tutajt hozott létre testével, hogy megmentse a kolóniát és a királynőt a haláltól - videó

tűzhangyák, Solenopsis invicta
A tűzhangyák lebegő tutajt formáztak, hogy megmentsék a kolóniát attól, hogy megfulladjon egy úszómedencében.
Vágólapra másolva!
A National Geographic egy sorozatában videóra vettek tűzhangyákat, ahogy testükkel tutajt formálnak, hogy megmentsék a kolóniát, el ne merüljenek egy úszómedencében. - írja a Live Science..
Vágólapra másolva!

A National Geographíc új sorozatában látható felvételen azt láthatjuk, hogy egy texasi otthon kiskertjében egy vizes tereptárgy alatt élő tűzhangya (Solenopsis invicta) kolónia, amint emelkedni kezd a vízszint, összegyűjtik az utódaikat és összekapcsolódnak, mielőtt egy vízesés elsöpörné őket és belekerülnének egy úszómedencébe.

A tűzhangyák lebegő tutajt formáztak, hogy megmentsék a kolóniát attól, hogy megfulladjon egy úszómedencében. Forrás: https://www.livescience.com/animals/ants/watch-5000-fire-ants-create-raft-with-their-bodies-to-save-colony-and-queen-from-death-by-swimming-pool

A hangyák ismertek kollektív szociális viselkedésükről nagy kolóniákban. Amikor azonban úszni próbálnak, rugdosó lábaik eltaszítják egymást. Ennek ellenére a tűzhangyák tízes, vagy több, mint tízes csoportokban a felületi feszültséget alkalmazva összeállnak. Felületi feszültség akkor keletkezik, amikor kis objektumok, mint a zabpelyhek a tejben konkáv horpadást hoznak létre a folyadék felszínén, ami a közeli objektumokat csoportokba rendezi. A tűzhangyák ezt jelenséget használják, hogy megvédjék a királynőt. A lárvákat, bábokat és dolgozókat összehozzák, aztán összekapcsolják a lábaikat és az állkapcsaikat és így egy nagy tutajt formáznak, ami középen kissé besüpped. Aztán a királynőt a tetőre helyezik, ahol biztonságosan ül a masszív tutaj közepén.

A hangyafészket akkor találták, amikor a felderítették a kiskertet, hogy felvételt készítsenek. A helyszín felderítői kinyitották a vízcsapot egy medencében nem tudva, hogy egy tűzhangya kolónia él benne.

Egy ponton a tűzhangyák menedéket kerestek egy sárga gumikacsa fején. Forrás:https://www.livescience.com/animals/ants/watch-5000-fire-ants-create-raft-with-their-bodies-to-save-colony-and-queen-from-death-by-swimming-pool

A tűzhangyák akkor elárasztották a medencét. A felvételhez makrolencséket használtak és szuper lassított felvételt. Bár a csapat nem számolta meg hány hangya alkotta a tutajt, Bill Markham, a producer azt mondja, 5.000 lehetett, és meglepetésére, a hangyák csapdába ejtett légbuborékokat gyűjtöttek, hogy a tutajt lebegve tartsák és úszóképes maradjon. Hogy védjék a királynőt, egy olyan struktúrát alkottak, aminek az eltöréséhez testtömegük 400-szorosára lenne szükség. Ez a tutaj 12 napig lebegve marad, de ebben az esetben találtak egy gumikacsát és néhány percen belül szárazföldre kerültek.

(Forrás: Live Science: https://www.livescience.com/)