A magzat is csokit kér

Vágólapra másolva!
Jó hír a magukat húsvétkor kényeztetni kívánó kismamáknak: aki csokoládét majszol a terhessége alatt, az magzatának is örömet okoz - ismertették eredményeiket finn kutatók.
Vágólapra másolva!

A helsinki egyetem kutatói 300 várandós kismamát kértek arra, jegyezzék föl, mikor mennyi csokoládét fogyasztanak. A később a megszületett gyerekekre is kiterjedő felmérés eredményei azt mutatták, hogy azok csecsemői, akik terhességük alatt naponta fogyasztottak csokoládét, kiegyensúlyozottabbak, elégedettebbek társaiknál. A finn kutatók az eredményt az édességben található hangulatfokozó anyagokkal magyarázzák - olvasható a New Scientistben.

Hat hónappal a babák születése után a korábban csokoládét fogyasztó anyák gyakrabban számoltak be jó közérzetről árulkodó jelekről - babájuk mosolygósabb, nevetősebb volt, mint a csokoládét nélkülözők. Katri Raikkonen kutatónő és kollégái vizsgálatában még egy további faktort is figyelembe vettek: nem csak a várandós nők csokolédáfogyasztását, de stresszállapotukat is rendszeresen figyelték. Azoknál a nőknél, akik gyakori feszültségről számoltak be, az újszülött viselkedésében jelentős különbséget tapasztaltak aszerint, hogy az anya a terhesség ideje alatt fogyasztott-e csokoládét, vagy nem. A gyakori stresszt megélő, ám rendszeresen csokoládét fogyasztó állapotos nők gyermekei kiegyensúlyozottabbnak bizonyultak, míg a magzati korukban csoki nélkül fejlődő babák idegen, új helyzetekre félénkebben reagáltak.

Az már korábban is ismert és bizonyított tény volt, hogy a csokiban lévő feniletilamin hatóanyag javítja a hangulatot, mert felépítése hasonlít a szervezetben termelődő adrenalinra és dopaminra: ezek némileg gyorsítják a pulzust, emelik a vérnyomást, a vércukorszintet és a teljesítőképességet, magzatokra gyakorolt hatását azonban ez idáig nem vizsgálták.