Mégsem találták meg Kolumbusz hajóját

Vágólapra másolva!
Bizonyíték van rá, hogy nem a híres zászlóshajó, az 1492-ben elsüllyedt Santa María roncsai kerültek elő májusban.
Vágólapra másolva!

A májusi hírekkel ellentétben nem Kolumbusz Kristóf Santa Maríája került elő a haiti partoknál. Az ENSZ Nevelésügyi Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) hétfőn jelentette be, hogy „kétségbevonhatatlan bizonyíték van arra, hogy a hajóroncs, amelyet egy amerikai kutató májusban Kolumbusz hajójaként mutatott be, egy sokkal későbbi időszakból származik”.

Az UNESCO szakértői a szeptember 9. és 14. között végeztek tengeralatti ásatásokat, és megállapították, hogy a hajótest rögzítőelemei 17. század végi vagy 18. eleji technikát tükröznek. A kapcsok rézből vannak, miközben Kolumbusz idején még vasból vagy fából készültek.

A hajóroncs emellett túlságosan messze fekszik attól a helytől, ahol a korabeli leírások szerint a Santa María zátonyra futott, majd elsüllyedt – hívták fel a figyelmet a világszervezet szakértői.

Egy évtizede gondolja úgy, hogy megvan a roncs

Amerikai régészek májusban jelentették be, hogy a haiti partoktól északra jó állapotban igen nagy valószínűséggel megtalálták a hajót, amelyen Kolumbusz Kristóf felfedezte Amerikát. Barry Clifford expedícióvezető egy New York-i sajtóértekezletén azt mondta, hogy „kevés kétség fér ahhoz, hogy a Santa María került elő”.

Clifford egy évtizede azt állítja, hogy a hajónapló és Kolumbusz viszonylag közeli erődjének maradványai alapján tudja, hol fekszenek a hajóroncsok. A kutatási eredmények alapján legutóbb májusban nyilatkozott arról, hogy több mint 500 évvel az elsüllyedése után megtalálták a Santa Maríát.

Mai szemmel nézve lélekvesztő volt

A bejelentés lázba hozta a régészeket és a történelem iránt rajongókat. Haiti sietett nemzeti kincsének nyilvánítani Kolumbusz hajóját, és az UNESCO segítségét kérte a karib-tengeri hullámsírban fekvő hajóroncs megvédéséhez, illetve azonosításához. A nagyjából száz tonnás zászlóshajó huszonöt méter hosszú volt, és azért futott zátonyra, mert 1492. december 25-e éjszakáján egy tapasztalatlan hajósinasra bízták a kormányt