Megtörtént a meteorzápor, de alig láttunk valamit belőle

hullócsillag, csillaghullás, meteor,
Vágólapra másolva!
Néhány fényesebb hullócsillag a felhőkön is átvillant, de a 22 óra után valóban lezajlott meteorzáporban a felhőzet és a Hold miatt nem gyönyörködhettünk.
Vágólapra másolva!

Nem sokat láttunk a meteorzáporból (vasárnap, 7.30)

A világszerte végzett vizuális és radaros megfigyelések alapján megtörtént a Draconida-meteorraj előrejelzett kitörése szombaton este. Az első elemzések alapján magyar idő szerint 22.10 körül lehetett a maximum, óránkénti 660 meteoros értékkel. Ennyit a Hold miatt senki nem láthatott volna - mivel a meteorok többsége halvány volt -, de a hazai megfigyelők zömének helyzete ennél is rosszabbul alakult, mert az ország nagy részét felhők borították. Néhány fényesebb meteor így is szép élményt nyújtott sokaknak.

Egyre több felvétel látható a Spaceweather.com oldalán. Van beszámoló csoportokban érkező meteorokról (itt), amelyek pár másodperc alatt 3-4 felvillannást produkáltak. További fotók, más forrásokból is később várhatók.

Csökken az aktivitás (szombat, 23.05)

Az eddigi adatok alapján 22.10 után volt egy csúcs, de most csökken az aktivitás, és a felhős területeken lassan érdemes megfontolni az alvást. Persze még mindig belefuthatunk egy újabb porfelhőbe, de erre már kicsi az esély.

Egyre többet látnak (szombat, 22.40)

Beszámolók szerint ahol nincsenek felhők, percenként 3-4 hullócsillagot is látnak. Többségük halvány, de vannak köztük fényesek (mínuszosak) is. Utóbbiakból mi is elcsípünk néhányat, amint a felhőkön átvillannak. Az időjárás talán a nyugati határszélen a legkedvezőbb, lásd a térképet.

Kevés meteor, sok felhő (szombat, 22.00)

Néhány fényesebb, kékes meteor a felhőkön keresztül is átvillant, de egyelőre nem sokat láttunk Draconida-rajból. A remélt nagy kitörés még nem történt meg, bár az elmúlt félórában több helyről jelezték, hogy kezd nőni az aktivitás. Érdemes tehát még körülbelül éjfélig próbálkozni, de vérmes reményeket ne fűzzünk egy nagy látványhoz, mert az időjárás nem kegyes hozzánk.

Kezdődjön! Szombat, 18.00

Akkor mostantól szorítson mindenki: a felhőkép nem teljesen tragikus, egy ocsmány felhőzóna nemrég robogott át rajtunk, a kvázi élőképet lásd itt, és vannak már szép nagy lyukak a felhőzetben.

A rádiómeteoros oldalon már szépen pittyegnek a Draconidák, hallgassátok csak itt.

Lehet, hogy igaza lesz a NASA-nak, és ez már a 18.30 körülre jósolt kisebb csúcs, de a nagy csak 21 óra után következik, nézzétek meg a grafikont itt.

Ha besötétedik és legalább egy kis rés van a felhőzetben, menjetek ki jó meleg ruhában és próbálkozzatok! Mi is elindulunk lassan, jó meteorvadászatot!

Korábbi információk

Mint azt néhány napja már részletesen bemutattuk, az elmúlt évek legnagyobb csillaghullása következhet szombat este. A csillagászok számításai szerint ekkor rohan bele a Föld egy olyan kozmikus porfelhőbe, amely egy üstökösből hullott ki korábban, és amely a Dracinoda nevű meteorrajt táplálja. Az előrejelzések az európai és ázsiai megfigyelőknek kedveznek, azonban mint a meteorrajok aktivitásával kapcsolatos becslések általában, a szombat esti is nagy bizonytalansággal terhelt.

Mikor jöhet a legtöbb hullócsillag?

Annyi mindenesetre elmondható, hogy a meteorzápor magyar idő szerint szombaton este napnyugta és éjfél között várható. Az első maximum 18-19 óra környékén lehetséges - ekkor azonban még viszonylag világos lesz az égbolt, hogy látni lehessen a jelenséget. Az ekkor légkörünkbe lépő testeket az üstökös az 1800-as évek végén dobhatta ki, és sok fényes meteort adhatnak. A második, valamivel nagyobb maximumot a szakemberek 22 óra körülre várják. A teleholdhoz közeli fázist mutató Hold nem kedvez a megfigyelésnek, de ha igazán nagy tűzgömbök (a Vénusznál fényesebb meteorok) jönnének, azokat mindenképpen látnánk. Az aktivitás alakulását grafikonon tízperces frissítéssel a Nemzetközi Meteoros Szervezet (IMO) honlapján is követhetjük.

Az este 10 órára jelzett kitörést az üstökösből 1900-ban és 1907-ben kiszabadult porszemek okozhatják, számuk elérheti a 600 meteor/órát, bár egyes előrejelzések csak 50-100 meteor/órát jósolnak. "A kérdés eldöntésére a legjobb módszer, ha magunk is meggyőződünk arról, hogy mi történik szombat este az égen. Ehhez persze az kell, hogy az időjárás ne akadályozza a jelenség megfigyelését. Az erős holdfény a halvány meteorokat biztosan eltünteti az égről, de ha valóban 500-600 meteor villan fel az égen egyetlen óra alatt, lesz elég fényes is köztük ahhoz, hogy életünk egyik legszebb természeti jelenségében gyönyörködhessünk" - írja a Hírek.csillagászat.hu.

Milyen lesz az időjárás?

A hidegfront miatt felhőátvonulások várhatók szombaton este és éjszaka, így szerencse is kell ahhoz, hogy a szakadozott felhőzet alatt megpillanthassuk a meteorrajt - mondta Török László, az OMSZ meteorológusa. A front mögött nagyon változékony nedvességtartalmú légrétegek érik el Magyarországot, ami bizonytalanná teszi a felhőzet- és csapadék-előrejelzést.

A front miatt az egész Kárpát-medencében, így a környező országokban is jobbára közepesen felhős vagy borult lesz az ég szombat este. A tisztább égbolt érdekében egészen az Adriai-tenger partjáig kellene utazni, de Rijekában és Triesztben is közepesen felhős égre, majd felszakadozó felhőzetre lehet számítani, Split és Velence fölött viszont alig lesz felhősödés. A felhőzet alakulását ezen a térképen lehet követni, míg a Meteosat nappali és infravörös felvételeivel az OMSZ oldalán és a sat24 honlapján figyelhetjük a felhőzet mozgását Közép-Európa fölött.

Míg a téli időszakban - a novemberi Leonida, a decemberi Geminida vagy a januári Quadrantida meteorraj idején - a ködtakaró elől a magasabb hegyekbe érdemes menni, a mostani időjárási helyzetben ez nem feltétlenül jelent megoldást.

Forrás: IMO
Az első, 19 órára előre jelzett maximum ideális megfigyelési területe (zöld színnel) (IMO)

Forrás: IMO
A második, 22 órára előre jelzett maximum ideális megfigyelési területe (zöld színnel) (IMO)

Hogyan készüljünk a megfigyelésre?

A meteorok megfigyelése különösebb felszerelést nem igényel, de a hűvös időjárásra készülni kell. Téli ruhát ajánlunk, és akár egy hálózsákba is érdemes belebújni. Közel fekvő testhelyzetben helyezkedjünk el úgy, hogy arcunk a látóhatár és az ég tetőpontja közé, vagy kicsit magasabbra tekintsen.

Meteorok bármerre feltűnhetnek az égen, de mivel a Hold déli irányban fog mutatkozni, praktikus kelet, észak vagy nyugat felé tekinteni, amerre sötétebb az égbolt, és ezért talán valamivel több meteor látható. A meteorok megfigyelése szabad szemmel végezhető ideálisan, nem szükséges hozzá távcső. Igyekezzünk minél sötétebb észlelőhelyet választani.

Forrás: Ron Garan, NASA
Augusztusi hullócsillag az űrállomás fedélzetéről fotózva

Meteorok az interneten

A meteorzápor követésére az interneten elérhető webkamerák most nem ideálisak, mivel csak a legfényesebb tűzgömböket mutatják - míg a meteorok zöme várhatóan halványabb, átlagos hullócsillagokból áll majd. Utóbbiak megfigyelésére alkalmas felszerelések Magyarországon is vannak, de ezek adatai csak utólag érhetők el, élőben tehát nem követhető a jelenség. Az itthon üzemelő webkamerák listája a Videometeor.hu honlapon található meg.

További lehetőség a rádiómeteoros megfigyelés, amely az ég állapotától és a nappali világosságtól függetlenül mutatja a feltűnő meteorokat. A drakonidák idején az aktivitás Meteorwatch.org honlapján követhető, egyperces késéssel. Radaros módszerrel is követhető a meteorok aktivitása a Spaceweatherradio.com honlapon. Ezen a csatornán az amerikai légierő texasi radarját lehet figyelni, amelynél akkor hallható radarvisszhang, amikor egy műhold vagy meteor halad el felette.

A feltűnő meteorok száma az észlelők beszámolói alapján a Meteor Világszervezet (IMO) honlapján is követhető. Az itt látható, elméletileg 10 percenként frissülő grafikon függőleges tengelyén a ZHR érték jelzi a meteoraktivitást. Utóbbi értéke körülbelül egyenlő azzal a számmal, ahány meteort egy megfigyelő látna óránként, ha kifejezetten sötét helyről követné az aktivitást, és a meteorok radiánsa (látszólagos égi kisugárzási pontja) az égbolt legmagasabb pontján lenne - ennél a számnál tehát bizonyára kevesebb hullócsillagot pillanthatnak meg az érdeklődők még a vidéki helyszínekről is.

A várható eseményt két repülőgéppel is követik Észak-Európából, ha sikeres a megfigyelés, innen is utólag láthatunk felvételeket. Az előkészületekről az alábbi oldalon tájékozódhatunk. Noha az Egyesült Államok területén nappal lesz a kérdéses időszakban, egy főleg középiskolásokból álló csapat a kaliforniai Bishop városából így is megpróbálja megfigyelni a meteorzáport. Egy magaslégköri ballont küldenek fel, amelyen kamerákkal figyelik a nappali, de a vizsgált magasságban már sötétnek mutatkozó égboltot.

Az Earth to Sky program keretében a sztratoszférába felbocsátott, héliummal töltött ballon fedélzetén négy kamerát helyeztek el. A csapat idén májustól már öt sikeres ballonkísérletet hajtott végre, utolsó alkalommal 30 kilométer magasra jutott a berendezésük. A munka végeztével a kamera ejtőernyővel landol, és a Földön elemzik a rögzített felvételeket - tehát itt is utólag lehet majd a kiértékelést elvégezni. A programról a NASA honlapja ad bővebb tájékoztatást.

A Holdat is eltalálhatják a drakonidák

Az alábbi ábra bal oldala azt mutatja, hol csapódhatnak a Hold felszínébe a drakonidák. A nagyobb testek felvillanását érzékeny kamerákkal elméletileg a Földről is lehet rögzíteni - szabad szemmel és távcsővel azonban várhatóan nem látszanak, mivel az ilyen felvillanások rendkívül rövidek. Az ábra jobb oldalán pedig a meteorrajt alkotó részecskék térbeli helyzete látható, amelyek között a Föld útját a közel függőleges vonal mutatja.

Forrás: SETI Institute

Drakonida meteorikus szemcsék lehetséges becsapódási helye a Holdon (balra) és a raj sűrű felhőinek térbeli helyzete (jobbra), közte a Föld útvonalával

Kérjük olvasóinkat, hogy beszámolóikat és fotóikat küldjék el a [email protected] címre!