Ritka látvány a Földről: Vénusz-átvonulás felhőkkel

vénusz átvonulás
Vágólapra másolva!
Szokatlan látványt nyújtott a Vénusz hét évvel ezelőtti átvonulása a Nap előtt, amelyet felhőkkel keretezve kapott el a fotós. A felvétel nemrég ismét fókuszba került, mert A nap csillagászati képének választották.
Vágólapra másolva!

Ritka jelenség, hogy a Földről nézve egyik belső bolygószomszédunk, a Merkúr vagy a Vénusz elhalad a napkorong előtt. A látványosabb a Vénusz átvonulása: ekkor egy viszonylag kiterjedt sötét korong figyelhető meg csillagunk előtt, akár szabad szemmel is - természetesen megfelelő szűrőfelszerelés használatával.

Forrás: David Cortner
A Vénusz a napkorong előtt a kép jobb széléhez közel látható. A kép nagyméretű változatának letöltése (David Cortner)

Legutóbb 2004-ben került sor ilyen jelenségre, akkor Európa, Ázsia, Afrika és Amerika területének jelentős részéről megfigyelhető volt, így számtalan felvétel készült róla. Ezúttal egy olyan felvételt mutatunk be, amelynek készítésekor a felhők nem kedveztek a látványnak - ám épp ettől vált érdekessé a kép.


A 2004-es Vénusz-átvonulás fázisai

Legközelebb 2012. június 6-án lesz Vénusz-átvonulás, de ennek sajnos csak a vége figyelhető meg Magyarországról, a napkeltét követően. A következő Vénusz-átvonulásra pedig 2117 decemberéig kell várniuk utódainknak.