Kevés olyan hely akad Európában, ahol egy régióra annyi turistacsalogató látványosság koncentrálódna, mint a Balaton északi részére. A felvidék híres bortermelő vidéke, Közép-Európa legnagyobb tava, a közeli sármelléki repülőtér és a világhírű termálvizek mellett a turizmus egyik alappillérét jelenthetik a várak. Márpedig Veszprém megye középköri erődítményei komoly lehetőséget jelentenek, felújításukra és turisztikai hasznosításukra azonban még több pénz kellene.

2000-ben a Gazdasági Minisztérium által elkészített Széchenyi-terv részeként egy 6,5 milliárd forintos úgynevezett várrekonstrukciós program kezdődött meg. Ennek részeként eredetileg 11, végül 17 vár (Boldogkőváralja, Csesznek, Gyulakeszi, Diósgyőr, Füzér, Hollókő, Ozora, Regéc, Rezi, Siklós, Sirok, Somló, Doba, Szigetvár, Szigliget, Szécsény, Vaja) került be a programba, hét esetében történeti kutatások alapján részleges helyreállításról beszéltek, a többi esetében a tervek szerint visszaépítés volt az alapcél. Ténylegesen azonban csupán 12 helyen kezdődtek meg a munkálatok.

A program később tovább bővült, a 2001-es pályázati kiírás már az összes Magyarország területén található várra és várromra is vonatkozott. A támogatásra pályázhattak tulajdonosok (az állami tulajdonban lévő várak esetében ez a KVI), vagyonkezelők, használók és üzemeltetők.

Az eltelt öt évben már eredményekről is be lehet számolni: Eger városában szinte már be is fejeződhettek a nagyszabású munkák (ennek csúcspontjaként elkészült a Dobó-bástya), ugyancsak elkészült az ozorai várkastély, befejeződtek a fontosabb helyreállítások Füzér, Boldogkőváralja és Diósgyőr várában is.

Vár

Pályázó

Projekt-érték

Kért támogatás

Füzér

KVI

80 millió Ft

48 millió Ft

Ozora

KVI

180 millió Ft

108 millió Ft

Szigliget

KVI

80 millió Ft

40 millió Ft

Vaja

KVI

73 millió Ft

43,8 millió Ft

Eger

KVI

240 millió Ft

120 millió ft

Csesznek

KVI

106,5 millió Ft

63,9 millió Ft

Szigetvár

KVI

288 millió Ft

172,8 millió Ft

Sirok

KVI

102 millió Ft

51 millió Ft

Diósgyőr

Miskolc város

266,6 millió Ft

133,3 millió Ft

Várpalota

Szindbád Kht.

200 millió Ft

100 millió Ft

Boldogkőváralja

Községi önkormányzat

149 millió Ft

89,4 millió Ft

Gyula

Városi önkormányzat

600 millió Ft

300 millió Ft

 

Összesen

2365,1 millió Ft

1270,2 millió Ft

/Forrás: www.magyarorszag.hu/

Veszprém megye

Forrás: [origo]
Csobánc

A vizsgált terület, azaz a Balaton-felvidék (Veszprém megye) várai közül hét a Kincstári Vagyoni Igazgatóság felügyelete alatt áll. Pergő Margit, a KVI Közép-Dunántúli Regionális Igazgatósága Veszprémi Kirendeltségének vezetője a megyei napilapnak elmondta: rengeteg pénzt igényel a várak helyrehozatala, ezt pályázatok útján, kis lépésekben lehetne megvalósítani. A munkát ütemezve, konkrét lépésekre lebontva kell végezni, így szívesebben adnak pénzt a pályáztatók.

Staszny Éva, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal munkatársa úgy látja, azok a várak vannak nehezebb helyzetben, amelyek nem hasznosíthatók. Példaként az önkormányzatok fennhatósága alatt álló bándi Esseg-várat és a pécselyi Zádor-várat hozta fel. Utóbbinál szerencsére az évek során próbálnak a helyiek segíteni, tavaly folytatódott az állagmegóvás, idén pedig újból régészeti feltárásokat végeznének.

Egyébként a hivatal hatáskörébe tartozik meghatározni, melyik várat milyen mértékben lehet felújítani. Szerencsés helyzetben van Várpalota, ahol a lassú ütemű helyreállítást a várprogram gyorsította fel. A teljesen kiépíthető Thuri-vár munkálatai folyamatosan zajlanak, négyéves előkészítő munka után végre 200 millió forintot költhet rá az önkormányzat. ((ebből 50 milliót a Kincstári Vagyonigazgatóság, másik 50 milliót a városi önkormányzat, míg 100 milliót a Széchenyi-terv pályázati pénze jelent). A rekonstrukciós program részét képezi a tetőcsere és az udvari homlokzat helyreállítása Az első fél évben négy helyiség már látogatható lesz. Hosszú távú cél, hogy Várpalota büszkesége kulturális centrumként működjön.

A másik véglet a természetvédelmi területen álló Csobánc vára. Lepusztult állapotban van, idén készítik el romkonzerválási terveit. Ezek célja a meglévő falak szerkezetének erősítése, biztonságossá tétele.

Pedig bizonyára gyönyörűen fel lehetne újítani az épületet, és így a turisztikai hasznosítás is lehetővé válna. Ahogy például az epiteszforum.hu oldalon talált 2001-es, egyébként díjat is nyert diplomamunka, amely a várat közép- és kora újkori rajzok és feljegyzések alapján építené újjá. A tervező a vár főhomlokzatát állítaná helyre teljes egészében úgy, hogy a megmaradt támpillérek közötti - mára leomlott - falat pótolná ki. A vár belső részében turistaszállót hozna létre, ami a hátsó, nem beépített rész felé nézne, így a vendégek gyönyörködhetnének a csodálatos kilátásban. Nem tudjuk, mi lett, mi a sorsa e remek ötletnek, de talán érdemes lenne megfontolni!