A hazai lakosság belföldi turisztikai aktivitását 2006 első háromnegyed évében szerény növekedés jellemezte. A szálláshelyek igénybevételére fordított kiadás és az összes költés egyaránt nőtt, amit a kereskedelmi szálláshelyek belföldi forgalmának növekedése is jelzett - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az idei első háromnegyed évben egynapos kirándulásokon a hazai háztartások 72 százaléka, hétvégi típusú, 2-4 napos utazásokon 35 százaléka, ennél hosszabb utazásokon pedig 25 százaléka vett részt. Az utazási aktivitás, a turizmus szempontjából igazán fontos öt- és többnapos utak esetében az első háromnegyed évben az előző év azonos időszakához képest gyakorlatilag nem változott. Az öt- és többnapos utakon részt vevő személyek száma 5 százalékkal gyarapodott, az eltöltött idő gyakorlatilag változatlan maradt. Az öt- és többnapos utazásokon a leggyakoribb motiváció a szórakozás, pihenés és a sport volt, ezt követik a rokon-, barátlátogatásra utazók.

Az első háromnegyed évben az öt és több napra utazók folyó áron számítva 113 milliárd forintot költöttek, ami 11 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest. A kiadások 49 százalékát fordították szálláshelyi és vendéglátó-szolgáltatások vásárlására, további 18 százalékát élelmiszer-vásárlásokra, 11 százalékát pedig üzemanyag-vásárlásra.

A legdinamikusabban az étkezéssel igénybe vett szálláshelyi szolgáltatásokért kifizetett összeg emelkedett, amely az előző évinél 26 százalékkal magasabb. Ez részben valószínűleg az üdülési csekkek 8,8 milliárd forintot meghaladó beváltásának köszönhető a megfigyelt időszakban. A legkisebb összeget, 1400 forintot a rokonlátogatásra és az iskolai tanulmányutakra utazók költötték, míg legtöbbet, átlagosan 6900 forintot az üzleti konferenciákra utazók.