A legkopárabb horvát sziget

Vágólapra másolva!
Zadar közelében, Észak-Dalmáciában található a dalmát szigetekhez képest is kifejezetten kopár Pag szigete. E hiányossága ellenére mégis nyugodt szívvel ajánljuk olvasóinknak, mikor a nyári nyaralást tervezik, ugyanis különösen jó strandok találhatók itt és a helyi ételek is fenségesek.
Vágólapra másolva!

Pag szigete valaha a XII. században a magyar királyság része volt. Később IV. Béla szabad királyi várossá emelte, majd teljes autonómiát kapott. Igazán nagy veszedelem csupán kétszer sújtotta a szigetet: Egyszer a Zára elleni harcok következtében 1394-ben, amikor a város teljesen elpusztult, másodszor pedig, amikor az egész Dalmát borvidéket súlytó egy addig ismeretlen kártevő, a filoxéria vagy más néven gyökértetű, elpusztította a terméssel együtt a szőlőtőkék szinte száz százalékát.

Pag-ra Magyarországról forgalomtól függően 6-8 óra alatt juthatunk el. A szigetet kétfelől is meg lehet közelíteni, egyrészt mehetünk komppal, másrészt a sziget keleti oldalán lévő hidat is használhatjuk. Az előbbi időben rövidebb megoldás, ha ezt választjuk, Senj felé kel letérnünk az autópályáról a 23-as útra. Senj városát elérve már csak mintegy 50 kilométert kell dél felé autózni a tengerparti úton a priznai kompkikötőig. Innen alig negyed óra alatt juthatunk át Pagra. Ha a hidat választjuk, kicsit többet kell autóznunk, de a látvány megéri a fáradtságot. Márcsak azért is, mert a híd közelében látható a szoros bejáratát őrző egykori középkori erőd maradványa.

Az alig 300 négyzetkilométeres szigeten, ma nyolcezren élnek, és a lakosok többnyire halászattal, szőlőműveléssel és a turizmussal foglalkozik. A sziget meglepően gazdag látnivalókat kínál, amelyek közül mindenképpen érdemes felkeresni, akár csak egy esti séta erejéig is Pag városát. A tipikus dalmát hangulatú kisvárosban a Szent Margit bencés templomot, a Szent György templomot kell a kötelező látnivalók közés sorolnunk, de séta közben láthatók a XVI. századi arisztokrácia pazar villái és lakóépületei is, valamint Pag óvárosának maradványai.

Pag az adriai szigetek közül az ötödik legnagyobb. Kavicsos strandjai közül a leghosszabb huszonhét kilométer hosszú. A vegetáció még a többi dalmát szigethez képest is igen gyér. Fa szinte alig látható a szirteken és a part mentén, ám bokros fűszer és gyógynövényekben igen gazdag sziget.

A sziget híres kitűnő strandjairól. A legjobbak Stara Novalja, Novalja, Simuni, Kosljun és Mandre településeken vannak, de vannak olyan fürdőző helyek is, amelyek a településeken kívül helyezkednek el. A pagi strandokk közül legnagyobb és legjobban felszerelt a Novalja közelében lévő Zrce strand, ahol igen magas színvonalú a szolgáltatás, akár szállodáról, akár egyszerű büféről legyen szó. Itt az élet soha nem áll meg, így ez a strand kiválóan alkalmas egész estés, illetve éjszakai programokhoz is.

Aki a nyugalmas, csendesebb nyaralást kedveli, feltétlenül Mandrét válassza! A lankás domboldalon fekvő település tulajdonképpen egy üdülőfalu, ahol egymást érik a kellemes méretű, általában szép kerttel övezett apartmanházak. A település szinte teljes hosszában strand várja a pihenni vágyókat, amely ugyan többnyire köves, de sok helyütt külön a gyerekek számára pici medencéket alakítottak ki, amelyeket egészen finom kavicsokkal szórtak fel, így a legkisebbek is élvezhetik a tengert. A parton néhány étterem és bár áll a vendégek rendelkezésére, de éppen eléggé kevés ahhoz, hogy ne legyen túlságosan zsúfolt part menti sétány. A falu ideális családi üdülőhely.

Pag város központi strandja a Prosika is tökéletes strand, bár itt naponta több ezer ember fordul meg. Szinte minden vízisport-eszközt kipróbálhatunk itt, sőt még rollert is bérelhetünk, ha úgy tartja kedvünk. De ha az egyszerű strandröplabda is megteszi, akkor arra is van lehetőség. A parkoló közvetlenül a strand mögött található, és a város központja sincs messze.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=N81g0mFHT1IbRCjp
Pag, a legkopárabb

A szigetről szólva a gasztronómiai kínálatról sem szabad megfeledkezni. Itt mindenki a híres pagi juhsajtot kóstolgatja. A "pazski szir-t", vagyis a juhsajtot, érlelésekor többször megkenegetik olívaolajjal, de a helyiek néha evés közben is így tesznek a sajtfalatkákat. A hatvan kilométer hosszú, napsütötte kopár sziklákkal tarkított szigeten, füge és olíva olajat is érdemes vásárolni, mert kiváló minőségűek. A horvátországi szigetek bármelyikén járva kötelező elem a tengeri finomságok megkóstolása. A hagyományos sülthalon, tintahalon kívül itt ettük az utóbbi évek talán legjobb polipját és a borban párolt feketekagylót se hagyja ki senki, aki erre jár. Fenségesen finom, ráadásul nem is túlságosan drága. S ha már a gasztronómiai örömöknél járunk, említsük meg az országosan is elismert helyi specialitást, a zsályás bárányhúst, amiről ugyancsak nem szabad megfeledkeznünk, ha Pagon járunk.