Óceánia számos szigetén tanfolyamokat tartanak a turistáknak a globális felmelegedésről, elsősorban azért, mert e szigetek - például Fidzsi, Szamoa vagy a Cook-szigetek -  léte forog kockán - hangzott el egy tegnap befejeződött éghajlatváltozási konferencián Belize városban.

A kristálytiszta tengert, a csodálatos korallzátonyokat és a szikrázó napsütést élvező külföldieket megpróbálják figyelmeztetni arra, hogy a szigetek örökre eltűnhetnek, és az éghajlatváltozással járó káros hatások - viharok, korallpusztító savas esők, tengerszint-emelkedések - már évek óta tapasztalhatók. Új-Zéland például már ígéretet tett arra, hogy ha Tuvalut ellepi a tenger, a sziget lakosságának felét, mintegy ötezer ember átmenekít, és mezőgazdasági munkával is ellát.

Óceánia huszonkét alacsonyan fekvő szigete - köztük a Fidzsi-, a Cook-szigetek és Szamoa - a földkerekség legsebezhetőbb területei közé tartozik. A turizmus évente csaknem kétmilliárd dolláros bevételt hoz a szigetek számára, és a hatóságok abban bíznak, hogy a rengeteg turista elterjeszti a veszély hírét szerte a világban.

Abszurd helyzet, hogy a turisták a hatalmas dagály látványában gyönyörködnek, de nem tudják, hogy a természeti jelenséghez a globális felmelegedés is hozzájárul - mutatott rá egy turisztikai szakértő.