Képes szigetajánló az Adriáról

Vágólapra másolva!
Van, aki már elindult idei nyaralására, de a többségünknek még hátravan a szabadság. Idén is sokan választjuk majd a közel ezer horvátországi sziget valamelyikét. Íme egy kis segítség azoknak, aki a már megismert helyek után újakra is vágynak. Szigetajánló Horvátországból.
Vágólapra másolva!

Háborítatlan természet, kristálytiszta tenger, gyönyörű strandok, remek szörf lehetőségek és egyedi gasztronómia. Ezeket és még ennél is többet kínálja a turistáknak Horvátország közel ezer szigete, amelyek közül ugyan csupán 66 lakott, de szinte bármelyiket felkereshetjük egy kirándulás erejéig. A szigetek mindegyike egyéni atmoszférával, más-más hangulattal csábít, van, ahol inkább a fiatalok érzik magukat otthon a folyamatos party-knak köszönhetően, s van, ahol a csendes nyugalom a vonzerő. A Guardian segítségével megnéztük, melyek a legizgalmasabbak.

Forrás: [origo]

Az országot jól ismerők előtt nem titok, hogy a legjobb ételekért, a legjobb borokért a kicsit távolabb eső Vis szigetére kell menni. A szigeten még a jugoszláv időkben egy haditengerészeti bázis működött, így egészen 1989-ig turisták nem is tehették be ide lábukat. Mikor az utolsó tengeralattjáró is kihajózott, szinte azonnal megérkeztek a yachtok és vitorlások, a nyaralók pedig pillanatok alatt birtokba vették a szigetet. Vis egyik vonzereje a sok parányi kis taverna, ahol a legjobb dalmáciai tengeri fogásokat szervírozzák. A legjobb hely talán Mola Trovna, ahol az igazi attrakció, hogy kis halászhajókon viszik kis a vendégeket a tengerre, majd este a szakácsok segítségével mindenki saját magának készítheti el a napi fogást. Visen járva hiba lenne kihagyni a sziget borait: elsősorban a fehér Vugavát és a vörös Mali Plavacot ajánlják a hozzáértők.