Magyar rendőrök segítik a turistákat az Adrián

Vágólapra másolva!
A horvátországi Zára (Zadar) megye rendőr-főkapitányságán csütörtökön bemutatkozott az a két magyar rendőr, aki a magyar turisták segítése végett július elsejétől kezdődően szolgálatot teljesít az Adrián. Az ő munkájuk két hétig tart ott, majd további két-két magyar rendőr váltja őket további hat héten át a nyár végéig.
Vágólapra másolva!

Ivan Gambiraz Zára megyei rendőrfőkapitány-helyettes elmondta, hogy tavaly 58 ezer magyar turista nyaralt a megyében, és a horvát rendőrök mindeddig nagyon jól együtt tudtak működni magyar kollégáikkal. Ez már a harmadik év, amikor magyar rendőrök dolgoznak a horvát tengerparton, de a korábbi években csak négy hétig tartott ez a szolgálattétel.

A magyar járőrök is egyenruhában teljesítenek szolgálatot, de önálló intézkedési jogkörük nincs, és mindig horvát kollégáikkal közösen dolgoznak, feladatuk elsősorban a tájékoztatás és a segítés - mondta el még júniusban az MTI-nek Horváth Attila, az ORFK közterületi és őrszolgálati osztályának vezetője.

Idén először közvetlen kapcsolatuk is lesz a spliti kihelyezett konzullal, vagyis a magyar állampolgárok gyorsabb rendőri segítséget kaphatnak, ha a konzult ilyen esetekben keresik. A tavalyi szolgálat tapasztalatai alapján látható, hogy a horvát rendőrség fontosnak tartja a magyar kollégák segítségét, mert számos napi feladat adódik a számukra. Tavaly több esetben is magyar bűnelkövetők ügyében dolgoztak közösen, de előfordult, hogy egy vízben rosszul lett ember kimentésében segített egy szolgálaton kívüli magyar rendőr - tette hozzá az ORFK osztályvezetője.