Vár- és kastélytúra Bohémiában

Vágólapra másolva!
Csehország területén közel kettőszáz vár illetve kastély található, melyek az évszázadok során mindamellett, hogy jelentős funkciókat töltöttek be, viharos történelmi eseményeknek voltak tanúi. A legszebbek közül válogattunk.
Vágólapra másolva!

A cseh történelemből illetve Csehország és Ausztria kapcsolatából adódóan, az ország területén jelentős számban épültek olyan uradalmi központok, melyek lakókastélyai művészettörténetileg is komoly jelentőséggel bírnak. Ezek a várakat illetve kastélyokat nagyon jó állapotban sikerült megőrizni, mivel a külső renoválás mellett a berendezéseket is folyamatosan felújítják. Igaz legtöbb várkastélyban helyi idegenvezetők csak angol és német nyelveken kalauzolják a turistákat végig, előfordulhat, hogy magyar nyelven is találunk valamilyen írásos anyagot, vagy prospektust, amellyel végigjárhatjuk a műemléket. Íme néhány, a cseh vártúrák ajánlataiból.

Lednice

A cseh-osztrák határ közelében, Lednicében található romantikus Lichtenstein kastély, eredetileg XIII. századi gótikus vár volt, amelyet az 1500-as években romantikus kastéllyá építettek át. Mintegy száz évvel később az akkoriban divatos barokk stílusnak megfelelően építették át, és francia parkkal vették körül. A XIX. században a régi kastélyt részben lebontották és neoromantikus szellemben, az angol gótika stílusában gondolták újra.

Forrás: [origo]

Belső kialakítása minden tekintetben pazar. A könyvtár csigalépcsőjét például egyetlen óriás tölgyből faragták ki. A kastély körül a francia park mellett, angol stílusú őspark is található. A parkban megbúvó halastó partján egy 60 méter magas minaret is látható, amely ma kilátótoronyként működik. A kastély minden berendezése épen, hiánytalanul megmaradt. Így a turisták is megcsodálhatják a gazdag fegyvergyűjteményt, a porcelánmúzeumot, a vízöblítéses mellékhelységet, a vadásztrófea-kiállítást, az ebédlő mennyezetének nemes fából készült, pazar intarziáját, és a kastély csillárjait, amelyek egytől egyig kész műalkotások.

Spilberk

Brno városa felett emelkedő Spilberk várát csak Mátyás király és Napóleon tudta bevenni. A vár története - csakúgy, mint a cseh várak többsége - a középkorig nyúlik vissza. Akkortájt morva őrgrófok tulajdonolták, később kastéllyá majd citadellává alakították.

Két emelet mélyen a vár alatt pincejáratok, kazamaták találhatók, ahol a Habsburg Monarchia idején a felkelők és forradalmárok vezéreit börtönözték be. Itt raboskodott többek közt Kazinczy Ferenc is, a magyar jakobinus felkelés vezetője.

Forrás: [origo]

A vár egy 290 méter magas sziklás dombra épült, csakúgy, mint Brno, amelynek mai városmagja szintén 200-250 méteres magasságban húzódik.

Spilberk várának van még egy magyar vonatkozása: Mátyás király komoly küzdelmet folytatott a várért és magyar királyság határainak kiterjesztéséért Podjebrád György cseh király ellen. György nemcsak mint cseh király állott szemben a fiatal és erős Mátyással, hanem mint öregedő, cseh köznemes, hanyatló erejű hős. Az idegenvezetők minden alkalommal felhívják a figyelmet, hogy a viaskodás csak térképen volt politikai közöttük, leginkább emberi és érzelmi párbajt folytattak.

A vár történetének legérdekesebb korszakait feldolgozó kiállításokra 30 és 50 korona között változik a belépő ára.

Karlstein

Prágától délnyugatra, mintegy 50 km-re található Csehország egyik leglátványosabb, mindmáig teljesen épen maradt gótikus vára. A 320 m magas sziklán épült várat 1348-ban alapította IV. Károly. A vár három fő részből áll: a várnagyi palotából, a kistoronyból - benne a Szűz Mária templommal - és a nagytoronyból, amelyben a Szent Kereszt-kápolna van. Legfőbb ékessége a Szent Kereszt-kápolna, melynek falait féldrágakövek borítják. A huszita lázadás idején IV. Károly itt őriztette a német-római császári és a cseh királyi koronát és a koronázási ékszereket. Várudvarán ma szabadtéri színház működik. 1480-ban késő gótikus stílusban renoválták, majd a XVI században reneszánsz stíluselemeket használtak a felújításkor.

Forrás: [origo]

A várban két túraútvonal között választhatunk: az egyik 60 a másik 90 perces sétával járható végig. A látogatók felmehetnek az óratoronyba, részt vehetnek pénzverő munkálatokban, és a viasz múzeumban megcsodálhatják IV. Károly élethű mását.

Buszjárat nincs karlsteini várához, de a vasútállomás alig 2 kilométere található, csakúgy, mint a fizetős parkoló. A belépő 160 és 300 korona között mozog.

Krumlov

Dél-Csehországban a Moldva kettős kanyarulatában található bájos hangulatú meseszerű 510 méter magasan fekvő kisváros, amely világörökség részeként teljes műemléki védettséget élvez. Mielőtt elindulnánk felfedezni a várat, semmiképpen se mulasszuk el körbesétálni Krumlov-ot!

A történelmi utcácskákban rengeteg kávézó és vendéglő található, amelyek közül a legnépszerűbbek a folyóparti helyek. A Moldva itt igen alacsony vízállású és nem túl sebes folyású, így gyakran látni hobbi raftingosokat és evezősöket is.

Forrás: [origo]

Maga a vár szintén meseszerű, nagyszerűen karbantartott erdei környezetben helyezkedik el, így itt is lehetőség nyílik egy rövid sétára.

A krumlovi várat a XIII. századtól kezdve folyamatosan építtették, s még a huszita háborúk alatt is bővítették a falakat. A legjelentősebb munkálatok a reneszánsz korban 1575 és 1590 között történtek, mai formáját pedig az 1680-as években kapta. Krumlov egyik különlegessége a várban berendezett szabadtéri színház, amelyben a világon egyedülálló módón, mozgó talapzatra helyezték a nézőteret, amennyiben a darab helyszíne változna. A nézők ilyenkor egy helyben maradnak, és velük együtt forog a nézőtér a darab újabb helyszínére.

Szintén nagy sikere van a várárokban tartott medvéknek, akik az eredetileg a vár őrzéséből vették ki szerepüket.

Hluboká

A várkastély, amely egy impozáns környezetben, az angolpark közepén fekszik, gótikus eredetű, a XIII. században épült, de az eredeti szépsége csak rajzokban és metszetekben maradt fenn. A XVIII. század elején úri vadászkastéllyá alakították át, amelynek tulajdonosai, a Schwarzenberg hercegek 1840 és 1971 között a windsori kastély mintájára, Tudor-stílusú neogótikus kastéllyá építtették át.

Forrás: [origo]

A Schwarzenbeg hercegek közel háromszáz évig éltek itt, és az ez idő alatt felhalmozott használati tárgyak, csaknem érintetlenül a helyükön maradtak és ma is megtekinthetők. Az idegenvezetők külön figyelmet szentelnek a színházra, az ebédlőteremre, a télikertre, a kápolnára, és a lovardára, amelyek a többi látványosságok közül is kiemelkednek.

A vadászhagyományokat a későbbi korok, kevésbé nagyszabású vezetői is folytatták: az épület 1939 és 1945 között ugyanis Göring vadászkastélya volt. A kastély szegényes honlapjáról nem jutunk bővebb információhoz, hacsak nem ahhoz, hogy a komplexum mozgássérültek számára nem megközelíthető.

Vysehrad

Vysehrad Prága egyik történelmi, az Újvárostól délre, a Moldva partján elhelyezkedő városrésze. A történészek szerint a mai Prágát alkotó városrészek közül Vysehrad-ot a legrégebben alapítottnak tekintik. A Moldva jobb partján emelkedő sziklás magaslat, a cseh történelem egyik legnevezetesebb helye, ma pedig a város egyik kedvelt kirándulópontja.

Forrás: [origo]

A legendák szerint itt volt a székhelye az első fejedelemségnek, itt jósolta meg Libuse fejedelemasszony Prága dicsőségét, és az első uralkodók hírnevét. Itt található a cseh Nemzeti Temető is, ide temették az első cseh uralkodókat, de a nemzet nagyjai közül majd mindenkit megtalálunk nemcsak a politikusok köréből, de az irodalomból, és a zenei életből is, mint például Dvorzak, Mucha, és Jan Neruda. A vár legjelentősebb része a Szent Péter és Pál templom kéttornyú épülete.

Prágából a piros metróval illetve a 7-es, 8-as és a 24-es villamosokkal is megközelíthetjük a várat, ahová a belépés díjtalan.