Krk: a legnagyobb sziget az Adrián

Vágólapra másolva!
Most, hogy újabb 20 kilométeres szakasszal bővült az M7-es autópálya, kicsit megint közelebb kerültünk a legrövidebb autózással elérhető, és a magyarok által is előszeretettel látogatott horvátországi nyaralóhelyhez, Krk szigetéhez.
Vágólapra másolva!

A szép lassan elkészülő magyar és a már teljes egészében használható horvátországi sztrádaszakaszokon végigdübörögve legfeljebb 6-7 óra alatt elérhetjük a Kvarner-öblöt és az impozáns hídon átkelve, máris Krk szigetén találjuk magunkat. A szigeten ugyan működik egy parányi repülőtér, de a rövid távolság miatt, gyakorlatilag időveszteséget jelentene - nem beszélve a magasabb költségekről -, ha Budapestről zágrábi átszállással, repülővel próbálnánk megközelíteni a szigetet. Választhatjuk a vasutat is, de ebben az esetben is át kellene szállnunk Zágrábban, majd pedig Rijekából busszal kellene átkelni Krk-re, ami megint csak időigényes vállalkozás. Szóval legjobb megoldás az autó.

Kevesen tudják, hogy Krk a legnagyobb horvátországi sziget, mintegy 410 négyzetkilométeren helyezkedik el, a területén található 68 településen 16 ezer lakos él. A szigethez 20 kisebb nagyobb szigetecske és zátony tartozik és érdekesség, hogy a szigeten két tó és három kisebb folyó is található.

Forrás: [origo]

Az autópályáról lekanyarodva át kell haladnunk az 1430 méter hosszú Krk hídon. A hidat 1980-ban adták át a forgalomnak és az akkor még Tito névvel büszkélkedő átkelő jellegzetesség az a 390 méter hosszú impozáns beton ív, amely az útpályát tartja. A hídon való átkelésért 15 kunát kell fizetnie az autósoknak és motorosoknak.

A szigeten 8-10 nagyobb település található, de közülük talán a két legizgalmasabb a sziget gazdasági, adminisztratív és vallási központjának számító Krk városa, illetve a sziget dél-keleti csücskében fekvő Baska.

Krk városa 25 kilométerre található a hídtól. Ezen a területen már a római korban katonai helyőrség állomásozott, később pedig a Frangepán-család birtokához tartozott. A városban számtalan középkori építészeti emlék található. Közülük is az egyik legszebb az eredetileg az 5. században épült Mária Mennybemenetele Katedrális a város védőszentjeinek, Szent Margitnak és Szent Quirinusznak a kápolnáival. A város falain belül kiváló állapotban maradt fenn egy római kori városrész, illetve a Frangepán-család egy 12. századból származó kastélya. A városban tett séta során nem szabad kihagyni a Vela placa-t, a fő teret, ahol a 15. századból származó városháza és egy gyönyörű reneszánsz szökőkút áll.

Forrás: Wikipedia

A szűk utcákon, sikátorokon igazán este érdemes sétálni, ekkor kinyitnak a hangulatos éttermek, kávézók és megtelik emberekkel a város. A legtöbb étterem és bár ugyan a tengerparton, a kikötő mellett kapott helyett, de a legjobb helyeket a kis eldugott utcákban találhatja meg az utazó. A cikkíró szerény véleménye szerint az egész horvát partvidéken a legjobb tintahal épp Krk városában, a harangtorony melletti, kis téren lévő hangulatos, "kiülős" étteremben kapható.

A kiadós vacsora után az ember még leül egy frissítő pelinkovacra a kikötő egyik bárjában és elnézi, ahogy az irigyelt halászok sorra kihajóznak éjszakai halászatra, majd újra erőt vesz magán és beveszi magát az éjszakai életbe. Bár Krk picike város, szerencsére akad néhány kellemes szórakozóhely, ahol a fárasztó napi strandolás, szörfözés, sörözés után a jó magyar turista kiengedheti a gőzt. Ilyen vendéglátó egység, az érthetetlen módon Dzsungel-re keresztelt zenés táncos mulatóhely, ahol szerencsés esetben temérdek olasz fiatal hölgy múlatja az időt.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Krk városában természetesen nappal sem kell unatkoznia az embernek. A többi horvátországi nyaralóhelyhez hasonlóan itt is számtalan sportolási és kikapcsolódási lehetőség kínálkozik. Korábbi cikkünkben már említettük, hogy az általános vélekedéssel szemben, Horvátországban is kitűnő merülőhelyek várják a búvárokat, így például Krk közelében is találhatunk izgalmas dolgokat. A városban több búvárcentrum is működik, ahol készségesen tájékoztatnak a lehetőségekről.

Aki érdeklődik a téma iránt és már unja a napfürdőzést, feltétlenül érdemes kipróbálnia a tengeri horgászatot. Na nem a fényűzős, hajós fajtát, hanem a kikötő mólójáról az öreg helyi horgászokkal együtt, az itteni módszerekkel. Bár egyszerűnek tűnik, a hazai technikákhoz szokott horgász rendszerint csak a szemét mereszti, ahogy a helyiek a legképtelenebb felszerelésekkel egymás után emelik ki a vízből a 4-5 kilós ismeretlen halakat. Viszont, ha mégis szerencsével járunk, érdemes valamelyik éttermet megkérni, hogy térítés ellenében készítsék el a halakat belátásuk szerint. Különleges élmény az esti vacsorát a saját zsákmányból elfogyasztani.

A legtöbb horvátországi nyaralóhelyhez hasonlóan Krk szigetén is bőséges a szálláskínálat, az egyszerű, ellátás nélküli apartmantól, a 3-4 csillagos szállodákon át, egészen a luxus kivitelű magánházakig. Aki hosszabb időre, nagy társasággal, vagy családdal érkezik, mindenképpen hasznosabb megoldás, ha apartmant foglal. Aki ugyanakkor csak pár napra, vagy egy hosszú hétvégére érkezik, még a főszezonban is találhat magának kedvező árfekvésű szállodát, aholy az árban a reggeli is szerepel.


Képes ízelítő Krk-ről

A foglalást legcélszerűbb már otthon elintézni, de a kényelmeseknek sem kell aggódniuk, szinte mindegyik üdülőfaluban működik olyan utazási iroda, ahol készségesen segítenek megtalálni a megfelelő szállást. A legtöbb apartman és szálloda a városon kívül, a strandok közelében helyezkedik el. Fontos megjegyezni, hogy Krk szigetén a legtöbb strand kavicsos, sziklás, aprókavicsos - már-már homokos - partszakaszt csak a sziget déli részén, Baska közelében lehet találni. A sziklás strandok ugyan kevésbé népszerűek a gyermekes családok körében, a víz azonban ezeken a helyeken sokkal tisztább, mint a homokos szakaszokon.

Rossz idő esetén sincs tétlenségre kárhoztatva a turista. A sziget könnyen bejárható akár autóval is, de az elszántabbak biciklivel is nekivághatnak a kisebb utaknak. Ha pedig valaki kicsit messzebbre vágyik, kevesebb mint egy órányi vezetéssel elérhető a szárazföldön fekvő bűbájos Crikvenica városa, vagy észak felé a Kvarner-öböl legnagyobb városa és tengeri kikötője, a monarchia kori hangulatot árasztó Rijeka. Egy félnapos kirándulást mindkét helyszín megérdemel.