Az ország legbékésebb faluja

Vágólapra másolva!
Panyoláról egészen múlt szombatig annyit tudtunk, hogy valahol Szatmárban, a Túr és a Szamos környékén fekszik, kóstoltuk már a falu híres pálinkáját, hallottunk a nyári világzenei fesztiválról, de mostantól már azt is tudjuk, hogy ez a hely az ország legbékésebb faluja. A természeti környezet csodálatos, a helyiek szívélyesek, tökéleteset lehet itt bulizni, Lakatos Zsuzsi töltött káposztája pedig egyszerűen felülmúlhatatlan.
Vágólapra másolva!

Már hetekkel ezelőtt eldőlt, hogy a februári utolsó teljes hétvégén eleget teszünk a helyiek meghívásának és ellátogatunk a panyolai hagyományos farsangi mulatságra, amit kellemesen össze lehet kötni egy szatmári kirándulással, valamint a helyi ételek, na meg a messze földön híres panyolai pálinka módszeres pusztításával is.

Panyolára két irányból lehet eljutni Budapest felől: egyrészt Vásárosnamély érintésével az olcsvai komppal, vagy pedig délről kanyarodva Mátészalkán, majd a Szamos hídján áthaladva Fehérgyarmaton keresztül. A közel 300 kilométeres távot nehezíti, hogy a falu honlapja szerint az olcsvai komp alkonyatig közlekedik, ezért nem árt korán letenni a lantot az irodában, ha még el akarjuk érni a révészt. Előretolt különítményünk jelentette, hogy a komp ezen a hétvégén valamiért nem közlekedik - többek szerint az első autó egyszerűen csak eltévedt, ezért a fehérgyarmati irányt választottuk.

A 637 lélekszámú parányi falu a Szamos és az Öreg-Túr között fekszik, s a Tisza is csupán néhány perces autózásra van. A környező táj szépsége azonnal magával ragadja az embert és a sokat látott utazó ilyenkor felteszi magának a kérdést, miért is nem néz körül jobban szűkebb háza táján, ha egyszer ilyen szépségeket, sőt egzotikumokat láthat a határokon belül is.

A Szamos szinte a kertek alatt folyik, s a méltatlanul elfeledett Túr is a falu határában húzódik. Apropó Túr: megtudtuk, hogy a szemmel láthatóan tiszta vizű folyócska partját a falu lakói tették rendbe, szabadították meg a szemet és szívet zavaró szemétkupacoktól. Apró szépséghiba, hogy a mederben még a télen szokásos vízmennyiségnél is kevesebb víz van, mert a regionális vízügyi igazgatóság néhány kilométerrel feljebb lévő elosztóművénél - árvízvédelmi okokra hivatkozva - a szükségesnél kevesebb vizet engednek az öreg mederbe. A látvány ennek ellenére megkapó és a pici folyócska láttán valósággal elérzékenyül az ember.

Forrás: [origo]
Túr

A falu lakói többségében idősek, nagy a munkanélküliség, sok fiatal a közeli nagyobb településekre, városokba, vagy Budapestre költözik, de szerencsére van kivétel is, sőt egyre több a betelepülő. A falu is áldozatul esett a híres 1970-es árvíznek, de szerencsére a többség itt maradt, ellentétben például a szomorú véget ért Nagygéc nevű településsel. Néhány évvel ezelőtt akadt pár helyi születésű és idegenként ide költözött fiatal, akik sok-sok áldozattal igyekeznek megújítani, szebbé varázsolni a települést. Ez utóbbi ténykedésük kifejezetten látványosra sikeredett, ugyanis az ország ezen részén sajnos ritkán látni ennyire tiszta és szépen karban tartott falut.

Annak ellenére így van ez, hogy Panyola nem tekinthető különösebben jómódú településnek: ipar gyakorlatilag nem létezik, nincs egyszerű dolga annak, aki itt helyben szeretne érvényesülni. A helybeliek nagy része mezőgazdasági tevékenységgel egészíti ki bevételeit. A fővárosból ideköltözött fiataloknak köszönhetően ugyanakkor a falusi- és az ökoturizmus felé is nyit a falu. Ők sikerrel győzték meg a helyieket, hogy érdemes a vendégfogadással próbálkozni, hiszen a három folyó közelsége egyedülálló lehetőséget teremt a horgász- és kerékpáros turizmus, vagy az ökoturizmus fejlesztésére. Néhány év alatt, a különböző pályázatok segítségével már több vendégház is működik Panyolán, ahol kifejezetten olcsón szállhat meg a vendég. A faluban étterem ugyan nincs, de pár száz forintért minden vendégháznál bőséges reggeli, ebéd és vacsora kínálkozik.

Forrás: [origo]
Szamos

S nem csak a turizmus az egyetlen, amiben lehetőséget látnak a helyiek. A falu határában működik a Panyolai Pálinkafőzde, ahol az ország sokak szerint legfinomabb pálinkái készülnek. A legnépszerűbb természetesen a környékbeli gyümölcsökből főzött szilvapálinka, de készül itt ital szamócából, meggyből, sőt újabban még fügéből is. Természetesen nem hagyhattuk ki a pálinkafőzde megtekintését a programból. Vendéglátónk elmesélte a főzde történetét és bepillanthattunk a pálinkafőzés mesterségébe is. A főzde mellett apró boltocskában vásárolhat bárki a helyben készült pálinkákból, de lekvárt és mézet is vehetünk itt. A főzde egyébként nyáron a turisták előtt is nyitva áll és kóstolással, sétakocsikázással, vagy evezéssel egybekötött látogatást kínálnak a szervezők.

A panyolai nyár legnagyobb eseménye az idén már harmadik alkalommal megrendezendő Határmenti Világzenei Fesztivál, amelyet idén augusztus közepén tartanak. A fesztiválon etnozenekarok, népi együttesek, tánccsoportok lépnek fel a környékről, lehet kenuzni a Szamoson, különböző helyi táncokat tanulni, enni-inni. Muhari Zoltán, polgármestertől megtudtuk, hogy a fesztivált az eddigi két alkalommal pályázati forrásokból tudták megrendezni és természetesen minde támogató jelentkezését szívesen veszik.

Forrás: [origo]
Tisza

A farsangi mulatság az első nagyobb rendezvény volt az évben. Mi Lakatos Zsuzsi vendégházában kaptunk szállást, de a falu többi vendégháza is szépen megtelt az eseményre. S ha már Lakatos Zsuzsinál tartunk: aki erre jár, kötelező megkóstolnia a házigazda töltött káposztáját. Abbahagyhatatlan! A buli első fellépője a Panyolai Pengetősök citerazenekar volt, őket pedig az igazi nagy sztárok, a Parno Graszt követte. Fergeteges bulit csaptak a zenészek, a falu apraja, nagyja a kultúrházban ropta és szép számmal érkeztek Budapestről és az ország már részeiről is a fiatalok. A büfé kimeríthetetlen volt a jóféle pálinkából, aki pedig megéhezett, babgulyással enyhíthetett éhségén. A mulatság hajnalig tartott, a fáradtabbja korán aludni tért, de a többség kitartott. Már a kultúrból hazafelé menet elhatároztuk, hogy nyáron visszatérünk a fesztiválra. Reméljük idén is sikerül bőkezű támogatókat találni a rendezvénynek, kár lenne, ha a pénz miatt kellene elmaradnia.