Ahol nem ciki a gyerek

Vágólapra másolva!
Európa nyugati felében már egy kész iparág épült a családi utaztatásra, s bár itthon is vannak magukat baba-, illetve családbarát szállodának tituláló egységek, például az ausztriai kínálattal fel sem vehetjük a versenyt. Egy alsópáhoki szálloda az üdítő kivételek egyike, ahol különböző tematikus hetekkel várják a családosokat. Mi legutóbb egy babaúszó táborban jártunk.
Vágólapra másolva!

Nem ciki a gyerek - hirdeti magát az országban egyedülálló koncepcióval épült, több mint egy évtizede működő Kolping hotel, ahol mindent a gyerekek és az őket kísérő szülők kényelme szempontjából alakítottak ki. Ha végignézzük a kínálatot, számtalan olyan magyarországi hotelt találhatunk, amely családbarát, vagy gyerekbarát jelzővel hirdeti magát, de sok esetben az elnevezés vajmi keveset takar.

Forrás: [origo]

Üdítő kivétel a német tulajdonban lévő, Hévíz melletti kis faluban, Alsópáhokon található hotel, ahol nemcsak a hagyományos szállodai szolgáltatásokat kaphatja meg a vendég, hanem minden évben különböző tematikus napokat, táborokat is tartanak. Ezek közül az egyik legnépszerűbb az évente 4-5 alkalommal megrendezett babaúszó tábor, ahol szakképzett oktatók (a Stoller babaúszó akadémia tanárai) segítségével ismertethetjük meg a piciket a vízzel és az első mozdulatokkal.

Forrás: MTI

Az úszótáborokra a túljelentkezés miatt már hónapokkal előre érdemes bejelentkezni, mert kevés a hely. A jelentkezéskor meg kell adni a baba születési időpontja mellett azt is, hogy úszott-e már a gyermek és ha igen, mennyit, illetve merült-e már a víz alá. Ezek alapján - a babák felkészültségi szintje szerint - különböző csoportokba kerülnek a gyermekek és a tábor ideje alatt eszerint vesznek részt a napi félórás, 40 perces foglalkozásokon. A tábor célja természetesen nem az, hogy idejekorán Michael Phelps-eket neveljen a gyerkőcökből, sokkal inkább, hogy megszerettessék velük a vizet, szokták a vízi játékokat és persze, hogy játék közben tanuljanak.

Mitől családi?

Aki már átélte, tudja, hogy a pici gyerekkel eltöltött nyaralás, üdülés komoly logisztikai műveleteket és rákészülést igényel. A csomagok felezése után is egészen bizonyos, hogy dugig lesz az autó az induláskor, s a szállodában a kipakolás és a szoba átalakítása sem egyszerű mutatvány. Ezért nagyon nem mellékes, hogy a szálloda tervezésekor mennyire gondoltak a gyermekes családokra és a praktikumra. Próbáltuk ezek alapján értékelni a hotel szolgáltatásait.

Forrás: [origo]

Nem árt, ha a családi szoba kellőképpen tágas, hiszen a babakocsit is be kell valahogy passzírozni, az egyéb kellékekről már nem is beszélve. Itt a legtöbb szobánál ez a követelmény megvalósul, bár nem mindegyiknél. Célszerű, ha a fürdőszoba is kellő méretű és nagyban megkönnyíti a vendégek helyzetét, ha kiskáddal van felszerelve, így legalább ezt a nélkülözhetetlen eszközt sem kell magunkkal vinni.

A kipróbált szállodában a szülőkre is gondolnak, ami külön pozitívum. Az esti altatás után egy bébiőr segítségével akár még az érthetetlen okból már 10 órakor bezáró bárba is lemerészkedhetünk. A Kolpingban napi 300 forintért bérelhetjük a berendezést, ami a mobiltelefonunkon jelez abban a pillanatban, ha felsír a gyermek. A szálloda így esténként rohangáló apukákkal van tele, akik igyekeznek minél gyorsabban megnyugtatni az ivadékot.

Fontos, hogy a hotel egész területén kényelmesen lehet babakocsival közlekedni: az átjárókon babakocsi-feljárókat építettek és liftek is vannak, igaz utóbbiak meglehetősen kicsik, két babakocsi már nem fér el bennük, egy is csak nehezen.

Fókák, teknősök, delfinek

A legfőbb esemény természetesen a napi rendszerességgel megejtett úszófoglalkozás, az előre összeállított csoportokban. Azok a babák, akik korábban már voltak vízben, némi előnyben vannak, de az újoncok is könnyen veszik az első akadályokat, már ha anyuka/apuka kellőképpen bátor. Ugyanis már az első alkalommal is víz alá kell zavarnunk a gyereket. Ez első látásra meglehetősen brutálisnak tűnhet, de ha jól csináljuk, a baba szinte észre sem veszi, sőt akár még tetszhet is neki.

Forrás: [origo]

Az oktatás és maga a foglalkozás is igazán profi, nemcsak a gyerekek, de a szülők is élvezik az órákat. A szálloda uszodája minden igényt kielégítő és külön szerencse, hogy 32 fokos vízben zajlik a foglalkozás, így nem kell már öt perc után lila színű reszkető gyerekkel menekülni a meleg medencébe.

Az már kevésbé kényelmes, hogy az uszoda területén összesen egyetlen pelenkázó alkalmatosság található (ez egyébként a szobák némelyikéből is kimaradt), így a foglalkozások előtt nem egyszer sorállás alakul ki itt, néhány szülő pedig a nyugágyakon kénytelen elvégezni a pancsolás előtti utolsó műveleteket.

Sokkal súlyosabb hiányosság, hogy a szálloda épületeit, valamint az uszodát összekötő fedett folyosókat (amelyek egyébként lehetővé teszik, hogy esős idő esetén sem kell a szabadban megközelíteni az éttermet) kicsit jobban is fűthetnék így a téli hónapok idején, ugyanis könnyen megfázhatnak az úszkálásban kimelegedett gyerekek.

4 csillag, 3 csillag?

Az 1996-ban átadott Kolping magát négycsillagos kategóriába sorolja és a gyerekfoglalkozások, vagy a játszószobák, a gyerekóvoda és nem utolsó sorban az uszodai részleg színvonala meg is szolgált erre a kategóriára, csakúgy mint az éttermi ellátás. Utóbbiban a reggeli és vacsora büférendszerben történik, az ételek változatosak, ízletesek, van biosarok is és ami egyáltalán nem mellékes, a személyzet is kedves és türelmes. Ez egyáltalán nem lebecsülendő, ha meggondoljuk, hogy öt napig folyamatos gyereksírásban kell dolgozni.

Forrás: [origo]

Egyetlen kisebb kritizálnivalót talált a cikkíró az itt eltöltött néhány nap során, nevezetesen a szobák felszereltségét és kialakítását, ami bizony nem minden esetben üti meg a négycsillagos színvonalat. A nehezen zárható, rosszabb esetben beázó ablakok, az itt-ott lekopott festék, vagy a fürdőszobában a gipszkarton alól kikandikáló csövezés némileg rontja az amúgy igen kedvező összképet. Pedig öt napra közel 150 ezer forintért ez is elvárható lenne.