Vágólapra másolva!
A háromárbocos Pinta Kolumbusszal a fedélzetén 1492. október 12-én éjjel elérte a Bahama-szigetek partjait. A kapitányt és legénységét másnap hajnalban szó szerint sokkolta a látvány. Kolumbusz a patron térdre borult, fohászkodott, feljegyzéseiben pedig paradicsominak írta le a látottakat. Ma - 517 évvel Kolumbusz után- az utazók ugyanezeket a szavakat írják a képeslapok hátoldalára. A Bahamáktól St. Martinig Dominikától Barbadosig, ismerkedés a ráérős földi paradicsom országaival.
Vágólapra másolva!

A téli szezon legkedveltebb úti céljai azok az országok, ahol évszakváltásra is van lehetőség. A "télből a nyárba" típusú utazások legkeresettebb nyaralóhelyei a karibi-térségben találhatók nemcsak azért mert idilliek, hanem mert - ahogy a mondás tartja- itt egy óra kilencven percből áll: mindenki ráér.

A Karib-szigetekről röviden

A térség egy 4 ezer kilométer hosszúságú ívet alkotva húzódik Kubától egészen a Venezuela partjaitól nem messze található Trinidadig. Földrajzilag három részre tagolódik: Bahamák, Kis-Antillák és Nagy-Antillák. Ez a széttöredezett szigetvilág a klímának köszönhetően olyan buja és színes, hogy kevés hozzá hasonlót ismerünk. A szigetországok többé-kevésbé fejlettek, a turizmus azonban szinte mindenütt virágzik. A karibi országok legismertebbike Kuba és Jamaica, de egyre népszerűbb Dominika is. A kisebb földdarabokkal, mint St. Martin, Antigua vagy Grenada, még csak most ismerkednek az európai turisták.

Forrás: [origo]

Érdemes azonban nézegetni a térképet, mert a karibi hajóutak évről évre olcsóbbak. Akik észak vagy dél-amerikai vakációzásban gondolkodnak, azoknak mindenképp érdemes beiktatniuk egy karibi körutat. A Royal Caribbean társaság például jelenleg (novembertől januárig) 150-180 dolláros áron kínálja a 4 napos utakat.

Bahama-szigetek

Kolumbusz után, az 1600-as évek végén a rettegett Feketeszakáll, több száz szigetet foglalt el kalóztársaival. Ezek az apró földdarabok valójában a ma Bahamákként ismert szigetek voltak. A hétszáz tagból álló Bahama-szigetcsoport közül ma mindössze húsz lakott. Ez annyit jelent, hogy a 300 ezer fős lakosság többnyire a New Providence és a Grand-Bahama szigeten él.

Forrás: AFP

Junkaoo idején (dec. 25-től jan. 2-ig) utcabáloktól zajos minden üdülő-és kikötőváros, Nassautól Cable Beach-ig. Nemzeti ételük a rizibizis kagyló, vagyis a conch. Feketeszakáll hajójának (Anna Királyné bosszúja) roncsait 1996-ban emelték ki valahol Észak-Karolina partjainál. A kalóz szelleme a mendemondák szerint azonban bármikor visszatérhet a Bahamákra.

Dominikai Köztársaság és Dominikai Közösség

Előbbi a Nagy, utóbbi a Kis-Antillákon található, de a két sziget közötti eltérés ennél sokkal többről szól. Míg a Közösség (angol ajkú) inkább természeti szépségeiről híres és kevésbé forgalmas, a Köztársaság (spanyol ajkú) szinte egész évben tele van turistákkal. Amerikai földön itt a Köztársaságban épült az első katedrális, az első kórház, az első kolostor, az első pénzverde és az első egyetem.

Forrás: AFP

A Közösséget régen még a gyarmatosítók is nagyívben elkerülték, mert kannibálok és szökött rabszolgák lakták, ezzel egy időben a Köztársaság, az egész kontinens gyarmatosításának legfontosabb csomópontja lett. Itt kulturális szempontból is érdekes látnivalók vannak, ezzel szemben a Közösségben inkább a hatalmasra megnövő Sisserou papagáj és a Trafalgar vízesés kápráztatja el a turistákat.

Guadeloupe, a pillangósziget

A szélcsendes szigetek közé sorolt, pillangó formájú karibi földarabra Kolumbusz után 200 évvel érkeztek az első francia telepesek. A turisták a Mahault-öböltől a Lézarde-öbölig terjedő Cousteau (vízi) Rezervátumhoz igyekeznek, ahol még a legkisebbek is búvárkodhatnak. Guadeloupe az 17000 hektáros trópusi erdejével és a Soufriére vulkánnal maga a zöld paradicsom.

Forrás: [origo]

Az egész sziget védett terület, amelyben négy rezervátum, 300 kilométernyi mesés túraútvonal, valamint trópusi vízesések, iguanák és kolibrik várják az ökoturistákat. A sziget egzotikus szépségén túl a kreol kultúra is lenyűgözően hat az idelátogatókra, nem beszélve a karibi szigetvilág pikáns, fűszeres konyhájáról. Érdemes megnézni a Chateaux-öblöt, a Carbet-vízesést, a Napóleon-erődítményt, és a Murat-kastélyt.

St. Maarten és St. Martin

A két név egyazon szigetet takar, két különböző írásmóddal. Ennek az az oka, hogy ezt az igen egzotikus nevű szigetecskét két állam kormányozza.

Forrás: [origo]

Az északi rész francia, a déli pedig holland fennhatóság alatt áll. St. Maarten-en (holland) rengeteg a kaszinó, a bár és a drága ékszerbolt, St. Martin (francia) viszont hétköznapibb, nyugodtabb. Itt a grill ételek egy nagy adag salátával egészen emberi áron kaphatók. A Marigotban található erődből (Fort Louis) meseszép a kilátás a türkiz partokra.

Forrás: [origo]

Maho Beach-re csak akkor érdemes elnézni, ha hatalmas Jumbokat és Airbus-okat akarnánk látni, ahogy szinte a fejünket súrolva ereszkednek a landoláshoz. Délelőtt 11 és délután 3 között rengeteg repülő érkezik, illetve indul.

Grenada, a fűszersziget

Az úgynevezett szél felöli szigetek déli részén egy csöppnyi, ám elég változatos kis szigeten termelik a világ fűszerfogyasztásának egy igen jelentős részét. Főleg szerecsendió és fahéj ültetvényeket látni errefelé.

Forrás: [origo]

A turisták egész napos túrák keretében ültetvényeket és feldolgozóüzemeket látogatnak. Közben kóstolgatnak, szagolgatnak, és remek szószokat készítenek a szigeten termelt fűszerekből. Azt is megtanulják, hogy lehet a fűszereket a karibi régióban oly népszerű rummal kombinálni.

Barbados, a változatos

A sziget nagy részét korallzátonyok övezik. Van egy egyértelműen szélcsendes és egy szél felöli oldala. Domborzatát tekintve Barbados talán a legváltozatosabb karibi sziget. A szélcsendes nyugati parton húzódnak a legszebb strandok és a legelegánsabb szállodák. A hullámok korbácsolta sziklás keleti partot a zord természeti szépségeket és izgalmas látványosságokat kedvelők keresik.

Forrás: AFP

A trópusi viharok júliustól novemberig érkezhetnek, de itt is, mint ahogy az egész karibi térségben főleg szeptember a hurrikánok időszaka. A brit uralom alól 1966-ban szabadult föl, ekkor nyerte el a teljes függetlenséget. Ma alig 600 ezren lakják a szigetet, a legtöbben a fővárosban, Bridgetownban élnek.

Bermuda, a hidak szigete

A szigetvilág legészakibb tagja, amelyet az Atlanti-óceán ölel körül, ezért a partoktól nem is olyan messze a víz már igen mély. Ez a fürdőzőket különösebben nem befolyásolja, mert strandolni nyugodtan lehet. Bermuda 150 szigetből és mintegy 200 korallzátonyból áll. A szigetek közül csupán 20 lakott, ezek közül tízet hidak kötnek össze. Nagy hagyománya van errefelé a krikettnek, és a sárkányeregetésnek. Húsvét idején a legváltozatosabb formákban és színekben készítenek "sárkányokat".

Forrás: [origo]

Télen, főleg karácsonykor mindenhol kasszava tortát, más néven manióka tortát esznek. A neve ellenére az étel nem desszert, hiszen a tojáson és a maniókán kívül rengeteg fűszer és hús (főleg csirkemell) van benne. A felfedezések korában, de még később, a kalózok idején is fontos bázis volt a sziget, amolyan lerakat, egyben szerelő és építősziget. A bermudai cédrus ugyanis kiválóan alkalmas volt hajóépítésre és javításra.

Antigua: minden napra egy fürdés

A kopár mészkő sziget, szó szerint vakító fehér homokos partokkal az Atlanti-óceán és a Karib-tenger találkozásánál húzódik. Antigua a turisták körében arról híresült el, hogy 365 fürdőhelye van, így az év minden napjára juthat egy. Antigua két kistestvére Barbuda és Redonda. Ez utóbbi lakatlan. Antiguán és Barbudán érdekesen keverednek a nemzetiségek és a vallások.

Forrás: AFP

Vannak metodisták, anglikánok, ádventisták, protestánsok, római katolikusok, rasztafariánusok, jehovák, és izraeliták. Kedvenc csemegéjük a fekete ananász, aminek csak a neve fekete, ám az íze állítólag sokkal édesebb, mint a hagyományos ananászé és a formája is nyúlánkabb.