Barlangfürdő és pisztrángvacsora - téli túra Miskolctapolcára

Vágólapra másolva!
A szokásos éves karbantartási szünet után a napokban újra megnyitotta kapuit a miskolctapolcai barlangfürdő. A környéken pedig még mindig rengeteg a jó program, és jó hír, hogy idén is lehet majd ajándékutalványt váltani. Dögönyözős, skótzuhanyos, pisztrángvacsorás hosszúhétvége a keleti országrészben.
Vágólapra másolva!

Megnyitott a miskolctapolcai barlangfürdő (hivatalos nevén: Barlangfürdő**** Miskolc-Tapolca) öt medencéje. A szaunapark, a fürdőcsarnok és a dögönyöző után a napokban két termálmedencét is újra átadták a fürdőzőknek. A közel héthektáros, 4500 négyzetméteres vízfelületű fürdőt évente több százezren keresik fel és rengetegen használják az ajándékutalvány nyújtotta lehetőségeket.

A visszajárók körében népszerű utalvány azért jó ajándékötlet, mert nincs szabott ára, a végösszeg az általunk összeválogatott szolgáltatások mennyiségétől és azok alapáraitól függ. Így mindenki egyénre szabottan állíthatja össze az utalványát és annyi szánhat rá, amennyit jónak lát.

Amit érdemes tudni

Hihetetlen, de a barlangfürdőt tápláló meleg vizes forrást már a XVI. században is használták az asszonyok, igaz főleg mosására. Üzleti célra csak száz évvel később kezdték hasznosítani. Az 1700-as évek közepére el is elkészült a fürdő terve, és a hozzákapcsolódó hatszobás fogadó alaprajza.

Az első barlangi feltárások során 28 Celsius fokos vízre bukkantak, amely Európában ma is egyedülálló, hiszen karsztban ilyen magas hőfokú víz nem található máshol. Később további meleg (31,5 fokos) vízforrásra leltek, melynek vízhozama másodpercenként 150 liter volt. Az évszázadok során a barlangfürdő az ország az egyik legforgalmasabb üdülőhellyévé fejlődött, a fürdő pedig a helyiek féltett kincse lett. Jelenleg a víz 31 fokos, sótartalma alacsony, így korlátlan ideig lehet benne fürdeni.

Forrás: Barlangfürdő**** Miskolc-Tapolca

Forrás: Barlangfürdő**** Miskolc-Tapolca.

Amit érdemes kipróbálni

A wellness kezelések közül csokoládés, paprikás, algás és rozmaringos masszázs a legcsábítóbb főleg, hogy a 20 perces kezelések csak 2000 forint körül mozognak. A sima hát és váll masszázst is olcsón megússzuk, és a talpmasszázs sem több 1700 forintnál. A támogatott szolgáltatások közül egy kiló kenyér áráért iszapfürdőzhetünk, de ugyanennyiért pakolást is kaphatunk. Másnaposságra vagy általános méregtelenítésre a gőzkabin a legjobb, de nem ciki a vízi torna (200 forint) és az örvényfürdő sem. Mindenképpen töltsünk el 15-20 percet a Hidas teremben és a különleges hangulatú fürdőcsarnokban. A dögönyözőt szinte kötelező kipróbálni, még akkor is ha egy kicsit várni kell rá.

Amit érdemes megnézni a környéken

Jobbnál jobb programokban gondolkodhatnak a hosszúhétvégézők. Érdemes megnézni a Szinva-patak vízesését, amely a maga 20 méterével a legmagasabb az országban. Az újmassai őskohó is jó program lehet, ez az ország legrégibb működőképes ipari műemléke.

Egy jó halvacsora sem rossz ötlet: egyedül a garadnai pisztrángtelepen szaporítják az őshonos sebes pisztrángot, és itt a legfrissebb a pisztránghús. Akik sportprogramokban gondolkodnának, induljanak a Bükkbe. Lillafüred szomszédságában, a felsőhámori sziklafalon kialakított 22-25 méteres magasságú mesterséges jégmászófal Kelet-Európa egyetlen ilyen sportlétesítménye.

Bükkszentkereszten, az ország legnagyobb ugratóján rendezik meg minden télen a snowboard ugróversenyt. A boardos kunsztok mellett krosszmotor- és hegyikerékpár-bemutatók, illetve az ország legjobb DJ-i váltják egymást. A kis hegyvidéki falu másik híres programja a lovas szánkózás. Fürdőzés előtt, vagy után romantikus téli programnak is beillik egy rövidke kirándulás a Bükk behavazott erdeiben. A vastag takarókról és forralt borról a kocsisok gondoskodnak.

Akit érdekelne a lovas szánozás az a hétvégén (február 13-án) megfelelő hóviszonyok esetén 11 órakor a Borostyán Vendéglő mellett kialakított pályán drukkolhat a már hagyományos lovas szánosok ügyességi versenyén. Az autósok útba ejthetik Bánkutat és egy gyors bérlés után körülnézhetnek az ország egyik legnagyobb síparadicsomban.

Akik túl lusták kimozdulni, a városi kultúrprogramok közül válasszák a Miskolci Képtárat, ahol a magyar festészet leggazdagabb vidéki gyűjteménye látható. Legalább ilyen jó program a Herman Ottó Múzeum, ahol a hazai ásványok legteljesebb (17 ezer darabos) gyűjteményében gyönyörködhetünk.

Gyerekekkel érdekes lehet a Miskolci Állatkert és Kultúrpark, kamaszokkal a Diósgyőri vár, édeskettesben pedig Miskolctapolcától 50 kilométerre-nyugatra fekvő Szilvásváradot ajánljuk és a fent említett halvacsorát.

Ahol érdemes megszállni

A legigényesebbeknek a stílusos Hotel Kitty-t (Miskolc-Tapolca, Pazár István sétány 1) keressék, de ár érték arányban vannak még további jó lehetőségek. A belvárosi Hotel Pannónia (Kossuth utca 2.) a háromcsillagosoktól megszokott színvonalat bőven hozza, csakúgy mint a Valentin napi akciós csomagokkal készülő Hungest Hotel Palota az Erzsébet sétány 1 szám alatt. Az Öreg Miskolcz a nevéhez hűen patinás bőrbútorokkal, elegáns tonett székekkel, selyem ágytakarókkal valamint 19-29 000 forintos szobaárakkal várja az utazókat.

Alacsonyabb kategóriákban érdemes keresni a bővített svédasztalos reggelivel, korlátlan internet hozzáféréssel, kamerával megfigyelt vagy zárt parkolós, esetleg a wellness részleg ingyenes használatával működő panziókat. Ezek körülbelül 7-10 000 forintos áron foglalhatók. Nagyobb baráti társaságoknak a Bánkúton található Fehérsas Panziót ajánljuk. Találunk két, három, négy és hatágyas szobákat is, és itt végre nem kell szúrós lópokróccal takaróznunk. A szobák igényesek, világosak és tágasak, így jut elég hely a hátizsákoknak és a bakancsoknak. Ráadásul a bográcsgulyás csak 800, a pisztráng roston pedig csak 1500 forint.