Fizetősek lehetnek a balatoni szabadstrandok

Vágólapra másolva!
A válság mellett egy újabb akadállyal találják szemben magukat a balatoni falvak, 2010-ben ugyanis felére csökken az idegenforgalmi adó után az önkormányzatoknak járó állami támogatás. A lépés súlyosan érinti az összes tóparti önkormányzat gazdálkodását, s hosszabb távon az idegenforgalom visszaesését eredményezheti. Az önkormányzatok egy része tanácstalan, de a bevételek kompenzálása érdekében az idegenforgalmi adó emelését és a strandok fizetőssé tételét tervezik az érintett települések. A kormányzat ugyanakkor azt tervezi, hogy kompenzálja a bajba jutott települések kieső bevételeit.
Vágólapra másolva!

Összesen másfél milliárd forinttal kevesebb bevételből gazdálkodhatnak idén a balatoni önkormányzatok, mivel felére csökken az idegenforgalmi adó után járó állami támogatás. A lépés minden, idegenforgalomból élő településre vonatkozik, de különösen súlyosan érinti az egyéb forrással szinte alig rendelkező balatoni településeket.

Ezeknek a településeknek az idegenforgalmi adó 200-300 forintos összege és az ezek után járó állami támogatás az egyik legfontosabb bevételük. Mostanáig az idegenforgalmi adóbevételek kétszeresét kapták támogatásként az önkormányzatok (minden idegenforgalomból származó adóforin után 2 forint támogatás járt), ez az összeg csökken most a felére.

Adóemelés és fizetős strandok

A támogatás csökkentése miatt jelentős bevételkieséssel, s minden bizonnyal hosszabb távon az idegenforgalom visszaesésével kell számolni - mondta az [origo]-nak Takács József, Balatonszemes polgármestere. A település önkormányzata 30 millió forinttal kevesebb bevételből gazdálkodhat a támogatás csökkentése miatt, s a kiesést például az idegenforgalmi adó emeléséből szeretnék pótolni.

Forrás: Quart/Csatári Gergely

A bevételek kompenzálására több tóparti településen is felmerült, hogy fizetőssé teszik az eddig ingyenes szabad strandokat, Balatonszárszón például az eddigi ingyenes strandon ezután 500 forintos belépőt szednek. Takács József szerint ez a lépés Balatonszemesen nem kivitelezhető, ehelyett különböző kedvezményeket adnának az itt nyaralóknak és kulturális rendezvények szervezésével csábítanának új vendégeket a településre.

Több ezerrel nőhet a nyaralás költsége

Az önkormányzatok által tervezett - eltérő mértékű - idegenforgalmi adóemelés jelentősen növelheti az itt nyaralók kiadásait. A balatonszemesi önkormányzat például az eddigi 300 forint helyett 390 forintos idegenforgalmi adót szed személyenként és éjszakánként. Egy négyfős család kéthetes nyaralásánál ez már 5 ezer forinttal nagyobb kiadást jelent, ha pedig még a 400-500 forintos felnőtt strandbelépőt is ki kell fizetni, akkor akár 15-20 ezer forinttal is emelkedhet a nyaralás költsége.

Kompenzál a kormány is

Suchman Tamás szocialista országgyűlési képviselő, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke az [origo]-nak elmondta, hogy a kormányzat még januárban dönt arról, hogy valamilyen mértékben visszapótolja az érintett önkormányzatok bevételkiesését. A kompenzáció mértéke egyelőre nem ismert, mint ahogy az elosztási elvek sem, de a politikus szerint a pénz arra elegendő lesz, hogy ne kerüljön veszélybe az önkormányzatok működése. A támogatás eredetileg tervezett mértékű csökkentése elsősorban azokat a nagyobb településeket érintenék súlyosan, amelyek az elmúlt években nagyobb fejlesztéseket hajtottak végre és ezek fenntartási költségei magasak.