Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

A folyami hajóutak hívei szerint az ilyen jellegű vakációk legnagyobb előnye, hogy a nagy óceánjárókkal ellentétben családias a hangulat, és visszafogott, megfizethető az elegancia és a kényelem. Míg az óceánjárók a kissé arctalan, luxus-tömegutaztatás irányába változnak, addig a folyami hajózás sokak szerint emberléptékű maradt. További előnyök közt szerepel az is, hogy nem kell külön szállásra költeni, mert a hajó közlekedési eszköz és szálloda is egyben. A hajók belátható távolságokat tesznek meg egy nap, és a gyakori kikötések alkalmával a turisták vezetett sétákat tehetnek a szárazföldön. Amennyiben szívesen részt venne egy ilyen nyugodt utazáson, kattintson ide!

Ha még nem vettünk részt tengeri hajóúton, nem árt, sőt kifejezetten tanácsos előre tájékozódni az út részleteiről, az árakon túl is. Első természetesen a megfelelő útvonal kiválasztása. Magyarországon a Földközi-tengeri és a Karib-térségbeli hajóutak a legismertebbek, előbbiek inkább a tavaszi-nyári időszakban gyakoriak, utóbbiak pedig a hurrikán-szezon végeztével, késő ősszel és a téli hónapokban.

Ezen hajóutak közös jellemzője, hogy általában egy hétig, tíz napig tartanak - újabban vannak 3-4 napos programok is - s a hajók minden nap más-más kikötőben vetnek horgonyt, ahol különböző szárazföldi kulturális és sportprogramokon vehetnek részt az utasok.

Az útvonal kiválasztásakor a tengeri betegségre hajlamosak nem árt, ha figyelembe veszik az időjárási adatokat is. A Karib-tenger szigetei között például június elejétől november végéig gyakoriak a viharok, sőt ekkorra esik a hurrikán-szezon is, tehát ebben az időben errefelé nem tanácsos hajóutat foglalni.

Nem árt tudni, hogy a modern utasszállító hajók a repülőgépek szárnyaihoz hasonlatos stabilizátorokkal vannak felszerelve, amelyek a hajó fenekén a vízvonal alatt helyezkednek el, s erős hullámzásban kinyitják őket, így csökkentve a hajó himbálódzását. Ha nagyon tartunk a tengeri betegségtől, mi magunk is csökkenthetjük ennek kockázatát: válasszunk lehetőleg minél nagyobb, 3-4 ezer fős hajót az utazáshoz, s nem árt, ha a jó közérzet érdekében feláldozzuk a remek kilátást és a hajó belsejében, belső kabint foglalunk magunknak.

Ha tehát egy igazi egzotikus, de nem túl drága tengeri hajóútra menne a legszívesebben, kattintson ide!